Gothár Péter Magyar szépség című filmje nyerte a 34. Magyar Filmszemle fődíját, a fiatal elsőfilmesek közül pedig Fazekas Csaba és Fliegauf Benedek aratott. A legjobb kisfilm díját a reklámfilm világából érkezett Ujj Mészáros Károly vehette át a Gumiember című munkájáért, a nem fikciós kategória fődíját pedig ismét Almási Tamás vihette haza.

A Millenáris Teátrumban megrendezett díjkiosztó ünnepséggel véget ért a 34. Magyar Filmszemle. A játékfilmes, kísérleti- és kisjátékfilmes, és nem fikciós filmes zsűri nevében a három elnök: Radnóti Sándor, Tímár Péter és Dárday István ismertette a testületek döntéseit.

Forrás: ORIGO
Gothár Péter

A versenyprogramban vetített játékfilmeket Radnóti Sándor esztéta (zsűrielnök), Kende János operatőr, Fekete Ibolya, Janisch Attila, és Molnár György rendezők ítélték meg. Fődíjukat - vagyis a legjobb játékfilmnek járó elsimerést - a Magyar Szépség című műnek ítélte, melynek rendezője Gothár Péter, forgatókönyvírója Gothár Péter és Závada Pál, operatőre Gózon Francisco és Babos Tamás, vágója Kornis Anna, hangmérnöke Juhász Róbert, jelmeztervezője Breckl János, a zenéjét pedig Orbán György és Lovasi András szerezte. Főszereplői: Udvaros Dorottya, Máté Gábor, Börcsök Enikő, Szirtes Ági, Hámori Gabriella, Szandtner Anna és Fenyő Iván. A díj természetesen az egész stáb, és a szereplők érdeme.

Forrás: ORIGO
Fliegauf Benedek filmje egyik szereplőjével

A zsűri a legjobb elsőfilmes rendező díját Fazekas Csabának ítélte Boldog születésnapot! című filmjéért, a Magyar Rendezők Céhe által Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díjat pedig Fliegeauf Benedeknek ítélte Rengeteg című filmjéért. A zsűri még egy rendezői díjat kiosztott, melyet a "rendezői látvány díjának" keresztelt: ezt  Grunwalsky Ferencnek ítélte Táncalak című filmjéért.

Kollektív alkotói díjban részesült a Jött egy busz című film alkotógárda, vagyis elsősorban Budai György és Bodó Viktor producerek, és Schilling Árpád, Török Ferenc, Pálfi György, Bodó Viktor és Mundruczó Kornél rendezők.

Az operatőri díjat Sas Tamás kapta a Boldog születésnapot! című filmben nyújtott operatőri munkájáért. A legjobb forgatókönyv díját Szilágyi Andor vehette át az általa is rendezett A Rózsa énekei című filmjéért. A legjobb fiatal forgatókönyvírói díjat pedig Dyga Zsombornak és Lovas Balázsnak ítélték a Tesó című filmért.

A legkiemelkedőbb produceri munkát két díjjal ismerte el a zsűri. A Kodak által felajánlott díjban Muhi András, az Inforg Stúdió vezetője részesült, akinek támogatásával két független (tehát nem a Filmművészeti Egyetemről érkezett) filmes csapat készíthette el a Rengeteg és a Libiomfi című filmeket. A Filmjus által felajánlott díjban pedig Budai Györgyöt, a Jött egy busz producerét és a Libiomfi társproducerét részesítették.

Forrás: Laurin Films
Ónodi Eszter a filmben

A legjobb színésznő díját Ónodi Eszter kapta a Boldog születésnapot! című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb férfi színész pedig Mucsi Zoltánnak lett, a Libiomfi című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi karakterszínész díját a zsűri Kovács Lajosnak adta a Bolondok éneke és a Rinaldó című filmben nyújtott alakításáért; és női előadói különdíjban részesítette Ladányi Andreát a Táncalak című filmben nyújtott kimagasló művészi teljesítményéért.