Eminem 8 mérföldje

Eminem 8 mérföld című filmje a 2002-es év egyik legkellemesebb meglepetése volt, mindenekelőtt a filmesek számára. A könnyűzene számos befutott előadója próbálkozott már filmes karrierrel, de az utóbbi időben szinte mindnyájan csúfos kudarcot vallottak.  Hogy épp Eminem vette sikerrel az akadályt, abban nagy szerepet játszottak kollégái: a 8 mérföld Oscar-díjas rendezője, Curtis Hanson, és szintén Oscar-díjas producere, Brian Grazer. Közös munkájuk gyümölcse február 20-ától látható a magyar mozikban.

Forrás: UIPEminemet szeretni kell, legalábbis azután, hogy az ember látta a 8 mérföld-ben. A zenéjét lehet utálni, egyes megnyilvánulásaitól lehet idegenkedni, de tehetsége és jelleme tiszteletet érdemel. Brian Grazer producer, Curtis Hanson rendező és Scott Silver forgatókönyvíró közösen dolgozott azon, hogy 8 mérföld című filmjük főszereplője minden szívet meghódítson. Szinte egyetlen jelenet sincs, melyet ne ennek a szándéknak vetettek volna alá.

Jimmy Smith Jr. (Eminem) Detroit lepusztult külvárosában él, elkeserítő körülmények között. Egykor bombanő anyja (Kim Basinger) egy évfolyamtársával kezdett viszonyt, akinek szánalmasan aláveti magát, és közben észre sem veszi, hogy felelőtlen viselkedésével teljesen tönkrevágja 8 éves kislánya lelki épségét. Jimmyt az egész helyzet sárba alázza, de még annyi pénze sincs, hogy kocsijával elhajtson a világ végére. A tragacs ugyanis folyton bedöglik.

Aki jegyet vált a 8 mérföld-re, készüljön fel: ez egy sötét film. A környezet deprimáló, a szereplők vergődnek, és hosszas küzdelmük is csak arra lehet elég, hogy nyomorúságos szintjükhöz képest egy fokkal feljebb kerüljenek. Háttérben Detroit: a bukott birodalom, ahol minden bűzös és szürke.

Forrás: UIPMiután évtizedekkel ezelőtt a városban tört ki az amerikai történelem egyik legvéresebb etnikai zavargása, a lakosság végképp kettészakadt a gazdasági és faji törésvonalak mentén. A Detroitot kettészelő 8 mérföld nevű sztráda e megosztottság jelképe lett: elválasztja a belvárost a peremkerületektől, a feketéket a fehérektől.

A munkáskerületekben - ahol Jimmyt és a többi "eltévedt" fehért hívják "niggernek" - a kitörni vágyás mindig is a zenében öltött testet, és az élet kemény realitását fejezte ki. Az utóbbi években ez leginkább a detroiti hip-hop műfajában nyert kifejezést, hiszen a rapzene spontán és gyors, lényeglátó, indulatokkal átfűtött, és a legapróbb részletekre is odafigyel. Rappelve lehet párbajozni, és nyelvi tehetsége által bárki tiszteletet vívhat ki magának. Az olyan embereket, mint Jimmy Smith Jr. (Eminem) a hip-hop választja el a nagy semmitől.

Forrás: UIPGondoskodó szülők híján Jimmy és barátai - Future (Mekhi Phifer), Sol (Omar Benson Miller), DJ Iz (De'Angelo Wilson) és a kicsit tompa agyú Chedder Bob (Evan Jones) - létrehozták a saját családjukat. A Three One Thirdöt az az ábránd élteti, hogy nemsokára aláírják a "nagy lemezszerződést", addig pedig fizikai munkával próbálják megkeresni a betevőt. Ahogy Jimmy fogalmaz: "mind kurvára le vagyunk égve, és még mindig az anyánknál lakunk". Esténként Detroit hip-hop klubjait látogatják, ahol a város legjobb rapperei versenyeznek egymással, ki tudja durvább szövegekkel lealázni az ellenfeleit.

Eminemnek volt honnan merítenie Jimmy megformálásához: "Emlékszem: ha alulmaradtam a rap-csatában, úgy éreztem, mindjárt rám szakad az ég. Egy csomóan erre azt mondanák, nem nagy cucc, felejtsd el, és fuss neki újra. De én úgy éreztem, hogy végem van. Ez ugyanolyan verseny, mint a sportban, ahol az emberek az életüket teszik fel arra, hogy győzzenek. Sokaknak biztosan hülyén hangzik, de nekünk ez az egész világ."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK