Martin Scorsese öt év kihagyás után csábította vissza a vászonra a világ egyik legjobb színészének tartott Daniel Day-Lewist, hogy eljátssza Gangs of New York című filmjének egyik főszerepét. A nagy visszatérés olyan jól sikerült, hogy a brit színész a hétvégén átvehette a Brit Filmakadémia legjobb férfi főszereplőnek járó elismerését, és ugyanebben a kategóriában esélyes az Oscar-díjra is. Hosszas hezitálás után most azt is eldöntötte, hogy felesége rendezésében folytatja karrierjét.

Forrás: epa
Daniel Day-Lewis a BAFTA-díjjal

Daniel Day-Lewis sajátosan alkalmazta a régi jó tanácsot, mely szerint "a csúcson kell abbahagyni". Az 1997-es A bunyós című filmje után elhatározta, hogy nem lép többé a kamerák elé, és még csak nem is azért, hogy teljes fényében őrizze meg karrierje legszebb pillanatát. Egyszerűen elege lett.

Nyilatkozatban tette közzé szándékát, mely szerint legalább 10 évre visszavonul, mert már nem élvezi a filmkészítést és a színjátszást, és a forgatások befejeztével csak tátongó űrt érez. Feleségével, Rebecca Millerrel (Arthur Miller lányával, akit a híres szerző A salemi boszorkányok című drámájának forgatásán ismert meg) Olaszországba költözött, és állítólag kitanulta a suszter mesterséget.

Az előre eltervezett 10 éves hallgatásnak azonban csak a fele valósult meg. Martin Scorsese - akivel Day-Lewis már dolgozott együtt Az ártatlanság kora ímű filmben - kereste fel és vette rá arra, hogy vállalja el a Gangs of New York című filmje főszerepét. (A színész döntésében szerepet játszott, hogy a film producerétől így remélt pénzt szerezni felesége filmrendezése számára.)

Alakítását szinte minden kritika magasztalta, és a riporterek arról faggatták, hogy ezzel a lépéssel visszatér-e a szakmába. Day-Lewis azonban sosem adott egyértelmű választ.

Időközben jelölték a legjobb férfi főszereplő Golden Globe-díjára (amit végül nem kapott meg) és Oscar-díjra is (amit még nem osztottak ki). Hétvégén pedig a Brit Filmakadémia neki ítélte rangos elismerését (szintén a legjobb férfi főszereplő kategóriájában), ami még őt is láthatóan meghatotta. Köszönőbeszédében feleségéről zengett szép szavakat, mondván: "Annyi mindent mondhatnék most, de igazából csak annyit szeretnék, hogy Te vagy a legjobb sport, amit valaha űztem az életben."

Másnap reggel Rebecca Miller a BBC televízió reggeli műsorának vendége volt, ahol elárulta, hogy férjével közös filmet terveznek. A forgatókönyvet ezúttal is ő írja a saját novellái alapján - akárcsak előző filme, a Sundance-fődíjas Personal Velocity esetében. A nyárra tervezett produkció a Rose and the Snake címet viseli, és egy magányos férfiról szól, aki kamaszlányával él együtt egy elhagyatott kanadai szigeten. Egy nap találkozik egy asszonnyal, akibe beleszeret és akit két fiával együtt hazavisz a szigetre. Az új család összekovácsolása természetesen nem megy könnyen, és hosszú idő, mire megoldják a helyzetet.

Rebecca Miller így mesélt a riporternek: "Régóta tervezzük, hogy együtt forgassunk egy filmet. Daniel szereti az én munkamódszeremet, ami csöppet sem hasonlít a hollywoodi filmezésre." Így Nagy-Britannia kedvelt színésze megszabadulhat attól a nyűgtől, amit az óriásira terebélyesedett amerikai filmipar rótt rá, és mégsem tékozolja el tehetségét.  

Gy. D.