Roman Polanski Budapestre látogat

Roman Polanski: A zongorista című filmjét - az alkotó kérésére és jelenlétében -jótékonysági est keretében mutatják be március 19-én Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban - tájékoztatt a Francia Intézet a sajtót. Az est fővédnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Forrás: MTIAz eseményt a budapesti francia és lengyel nagykövetség, a film magyarországi forgalmazója, a Best Hollywood Kft. rendezi. A jegyeladásból befolyó összeget a 2004 áprilisában nyíló Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ támogatására fordítják. A hét Oscar-díjra jelölt alkotást a hivatalos díjkiosztó ünnepség előtt négy nappal vetítik az Urániában.

A lengyel származású francia rendező önéletrajzi elemekkel tarkított filmje eddigi sikersorozatában a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjat kapott, a Francia Filmakadémia César kollekciójából hetet nyert el. A zongorista a legjobb francia filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb férfi színésznek járó César-díj mellett a legjobb zenéért, a hangért, a képért és a díszletért kiosztott trófeát is kiérdemelte.

A budapesti Francia Intézetben retrospektív vetítéssorozat keretében március 18-ig Roman Polanski játék-és rövidfilmjeiből láthatnak vetítéseket az érdeklődők, közöttük az 1965-ben készült  Iszonyat című alkotást, Catherine Deneuve főszereplésével. A rövidfilmek a záró napon szerepelnek az I. kerületi, Fő utca 17. szám alatti intézmény programjában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK