Roman Polanski Budapesten

A világhírű rendező A zongorista című filmjének premierjére látogat Magyarországra. Az Oscar-díjra jelölt filmet egy jótékonysági est keretein belül mutatja be a film magyar forgalmazója.

Forrás: MTIRoman Polanski 7 Oscarra jelölt filmjét, az Adrian Brody című produkciót március végétől már a hazai mozirajongók is láthatják. A film premierje – az alkotó kérésére és jelenlétében – egy jótékonysági est keretein belül mutaják be március 19-én,négy nappal a hivatalos premier előtt, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A rendezvényt a budapesti francia és lengyel nagykövetség, valamint a film magyarországi forgalmazója, a Best Hollywood Kft szervezi, az est fővédnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök lesz. A jegyeladásból befolyó összeget a szervezők a 2004-ben nyíló Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ támogatására fordítják.

A lengyel származású jelenleg Párizsban élő és alkotó művész A zongorista című önéletrajzi elemekkel tarkított filmje hatalmas nemzetközi sikert aratott, mind a közönség, mind a kritikusok körében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a filmje begyűjtötte már a cannes-i Aranypálma-díjat, a Francia Filmakadémia 7 César-díjjal jutalmazta, s az amerikai Oscar-díjra is 7 kategóriában esélyes.

A budapesti Francia Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a világhírű rendezőnek, melynek keretetein belül  Roman Polanski játék- és rövidfilmjeiből összállított válogatást láthatnak az érdeklődők, közöttük az 1965-ben készült Iszonyat című alkotást, Catherine Deneuve főszereplésével.