Nemzetközi hírnevet szerzett indiai rendezők és producerek fáradoznak a helyi filmgyártás megújításán. Véleményük szerint a kevesebb, de színvonalasabb és kevésbé kultúraspecifikus filmek gyártása révén 5 év alatt megtriplázhatják Bollywood éves bevételeit.

Forrás: MTI

Az indiai filmgyártás fellegvárának tartott Bollywood a helyi filmipar megújításán dolgozik. A változtatásokra hatalmas szükség is van, hiszen bár az indiai filmekből származó bevétel egy-két nemzetközi forgalomba került film jóvoltából az utóbbi 5 évben folyamatosan nőtt, az ázsiai piacra szánt filmek révén a veszteség is sokszorosára duzzadt.

Jelenleg évente átlagosan 1200 (!) film készül Bollywoodban, ezek többsége jórészt a helyi, illetve az ázsiai piacra koncentrál. Az indiai film népszerűsítésében jelentős szerepet vállaló rendezők és producerek első és legfontosabb lépésként ezt a számot szeretnék évi 1000 alá csökkenteni, így a változatlan összegű támogatás mellett magasabb költségvetésű alkotások születhetnének majd az ázsiai régió legmeghatározóbb filmgyárában. Az újítók abban reménykednek, hogy 2007-re megtriplázhatják a filmiparból származó jelenleg mintegy 520 millió angol fontra (ez körülbelül 145 milliárd forint) taksált nyereség összegét, ha - az amerikai és az európai piacra koncentrálva - produkcióik mind témájukban, mind képi és ízlésvilágukban a nyugati mozgóképkultúra stílusához igazodnak majd.

"A 2003-as év sajnos nem sokban fog különbözni a tavalyitól, de jövőre - a tehetséges fiatal filmesek bevonása révén - már jelentősebb sikereket érhetünk el" - nyilatkozta Mukes Batt bollywoodi producer, akinek 2002-ben készült Raaz című filmje jelentős nemzetközi sikereket tudhat magáénak. Egyúttal hozzátette: a nyereség növelésének másik, de nem kevésbé fontos módja a hatékonyabb piackutatási tevékenység, a reklám, illetve a filmek és betétdalaik sugárzási jogának kiterjesztése és szigorúbb felügyelete.