Indul a Sorstalanság forgatása

A Sorstalanság című film alkotói továbbra is keresik a gyermekfőszereplőt, s a színészválogatás sem zárult még le. A forgatás szeptember 30-án kezdődik, a jelenetek többségét főként budapesti és főváros környéki helyszíneken rögzítik. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre regényéből készülő filmet 2004 szeptemberében mutatják be. A film zenéjét Ennio Morricone olasz zeneszerző komponálja.
   

Forrás: MTI
Koltai Lajos

Koltai Lajos operatőr, a film rendezője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: nagyon sok remek tekintetű gyermek jelentkezett már, s közülük biztos, hogy többen bekerülnek a filmbe valamilyen szerepre. "Azt a gyereket keresem, aki, ha belép az ajtón, tudni fogom, ő lesz a főszereplő. Ez így szokott történni a felnőttek válogatásakor is" - magyarázta Koltai.
   
Koltai nem szab magának határidőt, hogy megtalálja a minden szempontból megfelelő gyermekszereplőt. A rendező utalt arra, hogy a közelgő nyár némiképp bonyolítja  a helyzetet, mert ez az időszak hihetetlenül meg tudja változtatni a gyerekek külsejét. Koltai Lajos szólt arról, hogy a forgatás díszleteként három koncentrációs tábort kell megépíteni, ami iszonyatos munka.
"Mindegyik a főváros közelében lesz, hogy a gyerekek haza tudjanak menni. Ez lelkileg is fontos a számukra. Néhányszor így is messzebbre kell majd utazni, mert téglagyár például nincs Pesten" - utalt a nehézségekre a rendező-operatőr.

A rendező szavaiból kiderült, hogy külföldön is forgatnak majd a Buchenwaldból való hazatérés történetét illusztrálva. Gréczy Zsolt, az előkészületeinél tartó produkció sajtófőnöke az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a koprodukciós tárgyalások még nem zárultak le, de a holland-angol érdekeltségű Kassanderrel már előszerződést kötött a regény megfilmesítésének gyártási jogait birtokló Magic Media Rt.

Koltai azt is elmondta, hogy előrehaladott tárgyalások folynak olasz és német filmes cégekkel is, s a várakozások szerint legkésőbb május végéig lezárulhatnak a koprodukciós szerződéskötések. Közléséből kiderült, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül folyósítandó magyar állami támogatás még nem érkezett meg az alkotókhoz, de a 920 millió forintos anyagi segítség eljuttatása folyamatban van.