Jirí Menzel életműdíjat kap Karlovy Varyban

Idén Jirí Menzel cseh rendező és színész veheti át a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál egyik életműdíját. Az idei, immár 38. alkalommal megrendezett filmes szemlére június 4-e és 12-e között kerül sor a híres nyugat-csehországi fürdővárosban.

Forrás: MTI
Jiri Menzel Panelházak című filmjének budapestei vetítésén

Idén Jirí Menzel cseh rendező és színész veheti át Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál életműdíját - jelentette be csütörtökön este Prágában a fesztivál elnöke, Jirí Bartoska.

"Jirí Menzel a cseh filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja, aki a hatvanas évek második felében a Szigorúan ellenőrzött vonatok című alkotásáért Oscar-díjat is kapott, emellett több más művét is jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára. Menzel ráadásul az idén lesz 65 éves. Biztos vagyok benne, hogy jól választottunk" - nyilatkozta a fesztivál elnöke.

Jirí Menzel filmjei a magyar nézők előtt sem ismeretlenek. A nyolcvanas években készült, nemzetközi sikert aratott Az én kis falum című alkotásában magyar színész, Bán János játszotta a főszerepet.

Az idei, immár a 38. nemzetközi filmfesztiválra június 4-e és 12-e között kerül sor a híres nyugat-csehországi fürdővárosban. A rendezvény keretein belül minden évben egy cseh és egy külföldi alkotó kap életműdíjat. Utóbbi kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a rendezők.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK