Akiből sikeres hollywoodi színész lesz, előbb-utóbb ki fogja próbálni, milyen érzés a kamera mögött üldögélni a névre szóló vászonszékben és utasítgatni a teljes stúdió személyzetét. Legutóbb George Clooney debütált ebben a kettős szerepben, az Egy veszedelmes elme vallomásai című filmjével. Áttekintésünkben sorra veszünk pár nagy nevet, akik ösztönözhették a Vészhelyzet egykori sztárját.

Az egyik legismertebb színész-rendező Clint Eastwood, akinek filmográfiáját alighanem szükségtelen bemutatni, hiszen mindenki ismeri a cserzett bőrű cowboyt, a kőkemény detektívet illetve a Nyugat-Európában harcoló, második világháborús katonát, a Jó, a Rossz és a Csúf-ból, a Piszkos Harry-ből vagy a Kelly hősei-ből. Rendezőként Eastwood olyan alkotásokat jegyez, mint a Kevin Costner főszereplésével készült dráma, a Tökéletes világ vagy a Szív hídjai című romantikus film, ahol Eastwood Meryl Streep partnerét alakította. Egyik korai alkotása a Halálhágó című háborús film, ahol Mario Van Peeblest fegyelmezte a gyakorlótéren és a kamerák mögött egyaránt. Oscar-díjat is kapott a Nincs bocsánat című western megrendezéséért.

Edward Norton 2000-ben debütált rendezőként az Ég velünk című romantikus komédiával, amely filmnek egyik főszerepét is játssza Ben Stiller és Jenna Elfman mellett. Norton felesége, Salma Hayek szintén belekóstolt a kamera mögötti életbe, amikor Peter Fondát rendezte a The Maldonado Miracle című tévéfilmben.

Vannak persze olyanok is, akiknek nem kellett volna kilépniük a reflektorfényből. Elég csak az Oscar-díjas Kevin Spacey-e gondolni, akinek 1996-os rendezése, az Albíno Alligátor nem igazán került a figyelem középpontjába. A film sikerét talán azon lehet a legjobban lemérni, hogy impresszív stáblistája ellenére - Matt Dillon, Faye Dunaway, Gary Sinise, Viggo Mortensen - hazánkban csupán videón mutatták be.

Rosencrantz és Guildenstern, azaz Tim Roth és Gary Oldman is belekóstolt a rendezésbe, előbbi Hadszíntér című munkáját a Magyar Televízió is műsorára tűzte, utóbbi Éhkoppon című filmjét pedig az Örökmozgóban mutatták be.

George Clooney a legújabb tagja ennek a klubnak, a hollywoodi színész-rendezők körének. Clooney Chuck Barris hollywoodi producer történetét vitte vászonra olyan ismert nevek szereplésével, mint Sam Rockwell, Drew Barrymore, Julia Roberts és a hosszú szünet után ismét kamera elé lépő Rutger Hauer. A rendező maga is szerepel az Egy veszedelmes elme vallomásai-ban, ő alakítja a Barrist a CIA-hoz beszervező ügynököt.

 

"Sosem akartam igazán rendezni, de szerettem ezt a történetet, és úgy gondoltam, tudom, hogyan kell elmesélni" - mondta George Clooney. "Szerintem manapság Charlie Kaufman az egyik legjobb forgatókönyvíró. Ez a munkája igazi gyöngyszem, egy abszurd sztori, melyet ugyanolyan élvezet elmesélni, mint a részesévé válni. Az emberek el sem hiszik, amikor elolvassák."

"Steven Soderbergh és én nemrég a Széftörők című filmen dolgoztunk, és magam is vállaltam benne egy kisebb szerepet" - nyilatkozta Clooney. "Sam játszotta a főszerepet, és miközben együtt dolgoztunk, már az járt a fejemben, hogy tökéletes Chuck lenne belőle a filmben. Nem akartam túlságosan ismert színészt, mert szerintem nem szerencsés, ha híresség játszik egy másik hírességet. Az nem működik. Sam volt a mi emberünk, mert már csak hajszál választja el a kiugrástól. A film egész egyszerűen azért működik, mert Sam Rockwell nagyon bátor színész. Ez a figura sok megvetendő dolgot művel, mégis neki kell drukkolni. Nehéz volt megtalálni az erre legalkalmasabb színészt. Sammy hónapokat töltött együtt Chuckkal a felkészülési időszakban és amikor Chuck ellátogatott a forgatásra. Megdöbbentő volt látni, mennyire hasonlítanak egymásra. Ezzel együtt nagyon körültekintően bántunk a hasonlóságok túlzott kiaknázásával, hiszen nem a hajszálpontos megszemélyesítést tűztük célul. Ha valahol hibázhattunk, az nem maga a jelenet volt, hanem a megszemélyesítés. Sam azt a feladatot kapta, hogy alapvetően a történet elmesélését tartsa szem előtt, és csak másodsorban az ismerős figura valószerű megtestesítését."

Bár az Egy veszedelmes elme vallomásai nem lett kirobbanó siker az Egyesült Államokban, Clooney nem adta fel a reményt, s hatalmas reklámkampány keretében augusztusban újra bemutatja a filmjét, amelyet Ön is megtekinthet április 29-én az [origo] filmklubban.