Audrey Tautou csodálatos élete

A csibészes mosolyú, mindössze 25 éves színésznőt az Amélie csodálatos élete című filmben nyújtott alakítása után ismerte meg és zárta szívébe a világ. A francia lánynak azonban nem ez volt az első szerepe, olyannyira nem, hogy 1999-ben az A Vénusz Szépségszalon-ban nyújtott alakításáért megkapta a francia Oscar-díjnak számító Césart is.

A hazánkban nemrég bemutatott A Vénusz Szépségszalon sikere után fedezte őt fel Jean-Pierre Jeunet rendező, aki éppen egy romantikus komédia forgatását készítette elő. A Montmartre-i pincérnő életéről szóló film főszerepét elvállaló Emily Watson azonban visszalépett, így Jeunet-nek sürgősen kellett találnia valakit, aki hitelesen alakítaná a bájosan bolond lány szerepét. A "szépségszalon" megtekintése után esett választása Tautou-ra, akinek hatalmas, barna szemei egyből elbűvölték a rendezőt. Így lett Audrey-ból Amélie, aki azonnal bele tudott bújni a pincérlány bőrébe és teljesen otthon érezte magát ott.

Amélie csodálatos élete - Mathieu Kassovitz és Audrey Tautou

Ezzel talán egy kicsit be is skatulyázta magát, erre a legjobb példa a Szeretni bolondulásig, amelyben egy pszichopatát alakított, ám a tőle megszokott - vagy inkább elvárt - bájjal, kedvességgel. Saját elmondása szerint kicsit ő maga is tartott ettől, ám karrierjük kezdetén sokan beleszaladnak ebbe a hibába, csak az a kérdés, hogyan tudnak belőle kilábalni.

Audrey Tautout azonban nem kel félteni, ugyanis szokatlan könnyedséggel fogadta a vártalanul jött hírnevet, amelynek bizonyos oldalait - például az újságírók állandó faggatózását - nem feltétlenül kedveli, de igyekszik minél lazábban kezelni a folyamatos reflektorfényt.

A színésznő 1978. augusztus 9-én született a normandiai Beaumont-ban egy szájsebész és egy tanárnő lányaként. Gyermekkorában különösen kedvelte a majmokat és primatológus szeretett volna lenni, azonban, kellő útmutatás hiányában erre irányuló kísérletei zátonyra futottak, s így jutott el A Vénusz Szépségszalon szereplőválogatására.

"Kicsit zavartnak tűnt és állandóan elpirult" - emlékszik vissza Tonie Marshall rendező első találkozására Audreyval. "Aztán kibontotta a haját és öt percen belül már azt a figurát adta akire szükségünk volt. Egy kislányt aki hamarosan nővé válik."

Az 1999-es film hatalmas siker volt Franciaországban, s Audrey Tautout a legjobb újonnan felfedezett színésznőnek járó César-díjjal jutalmazták. Ezután két évvel jött Amélie, s azóta nincs megállás a színésznő számára. Bár hamarosan bemutatásra kerülő Lakótársat keresünk-ben - amelyet május 13-án tűz műsorára az [origo] filmklub - csupán mellékszerepet kapott, Cédric Klapisch rendező elmondása szerint a forgatások még jóval az Amélie bemutatása előtt kezdődtek, s ekkor még senki sem tudta, hogy Audrey Tautou hatalmas, csillogó barna szemei és széles mosolya meg fogja hódítani a világot.

Lakótársat keresünk - Romain Duris és Audrey Tautou

A Lakótársat keresünk-ben Audrey a főhős barátnőjét alakítja, aki Párizsban marad, miután kedvese Barcelonába utazik, hogy befejezze egyetemi tanulmányait, ahol nyolc különböző országból származó fiatallal osztja meg albérletét. A rendező számos életrajzi ihletésű elemet is beleszőtt a történetbe, így Audrey figurája is vélhetőleg egy elhagyott szerelmet testesít meg.

Saját bevallása szerint szeretné kipróbálni magát egy hollywoodi produkcióban is - különösen szívesen dolgozna együtt Woody Allennel, Water Sallesszel vagy Julio Medemmel - azonban nem szeretné, ha egy semmitmondó kasszasikerben kellene háttérszerepet alakítania, mint ahogy az már több európai színésszel is előfordult az álomgyárban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK