Mickey Rourke vagy Anthony Hopkins - közöttük dől el 2004-ben, hogy ki tudta hitelesebben életre kelteni Amerika legendás írójának kalandjait. A két színész főszereplésével párhuzamosan forgatnak Hemingway életéből készült filmeket Kubában és Olaszországban.

Forrás: MTI
Hemingway-hasonmások versenye Amerikában

Ernest Hemingway legendás alakja az amerikai kultúrának, nemcsak azért, mert megalapozta a XX. századi irodalmat, hanem kalandos élete miatt is. Dokumentumfilm készült is róla többször, televíziósorozat nemkülönben, egy életrajzi játékfilmmel azonban mostanáig vártak Hollywoodban. 2003-ban két stáb is nekilátott, hogy pótolja a hiányosságot.

Az egyiket a 82 éves brit producer, Harry Alan Towers toborozta, aki élete során mintegy 50 filmet készített. (Ezek közül többet Joachim Linden vagy épp Peter Welbeck álnéven dobott piacra.) Silvio Sardi olasz producerrel közösen 10 millió dollárt szerzett az életrajzi alkotásra, melynek forgatását októberben kezdik Kubában. A főszerepet Amerika egykori szexszimbólumára, Mickey Rourke-ra osztották, aki levitézlett sztárként az utóbbi években B és C kategóriás filmekben tartotta fenn nimbuszát.

Rourke életkora előre jelzi, hogy a főszereplésével készülő Hemingway-film az író érett férfikorára koncentrál, vagyis az 1940-es, 50-es években játszódik. A történet középpontjában Hemingway nőkhöz fűződő viszonya áll: négy felesége és kamaszkori szerelme is életre kel a vásznon.

A vele párhuzamosan készülő Papa című alkotás ellenben - a címhez méltón - inkább az idős író szemszögéből mutatja meg a kalandos életet, Anthony Hopkinsszal a címszerepben. A Franchise Pictures produkcióját Olaszországban veszik fel, és várhatóan vetélytársával egy időben, 2004-re kerül mozikba.