A szeptember 4-én kezdődő torontói nemzetközi filmfesztiválon mutatják be Robert Altman legújabb filmjét, a Neve Cambell főszereplésével készült The Companyt - tette közzé Piers Handling, a fesztivál igazgatója. A filmes seregszemlét azonban - mint minden évben - ezúttal is egy kanadai alkotás, a kétszeres cannes-i díjas The Barbarian Invasion nyitja.

Észak-Amerika egyik legnagyobb és a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja, a torontói szemle szeptember 4-én nyitja meg kapuit a The Barbarian Invasions című alkotással. Denys Arcand műve nem itt lesz először látható, hiszen a cannes-i filmfesztiválon mutatták be, ahol a legjobb forgatókönyv és a legjobb női alakítás kategóriájában díjat is nyert.

Forrás: MTI
A Golden Globe-díjas James Franco

A fesztivál teljes programja még nem állt össze, de az biztos, hogy Robert Altman legújabb, egy balett-társulat életét bemutató filmje itt kerül először vászonra. A The Company két főszerepét a tini-horrorokból ismert Neve Cambell és a Pókemberben híressé vált James Franco alakítja. (Mindketten komoly színészi feladatokat kaptak az elmúlt évben: a kanadai származású Neve Cambell összesen 5 filmet forgatott; Franco pedig nem kisebb sztárokkal dolgozott együtt, mint Nicolas Cage és Robert De Niro, és a hírek szerint Altman következő filmjében is főszerepet alakít majd.)

Piers Handling, a fesztivál igazgatója most arra törekszik, hogy minél több sztárt és rég várt produkciót vonzzon Torontóba. Tárgyalásokat folytat például arról, hogy a Coen testvérek legújabb munkája, az Intolerable Cruelty (George Clooneyval és Catherine Zeta-Jonesszal), Quentin Tarantino bemutató előtt álló filmje, a Kill Bill (Uma Thurmannel és Lucy Liuval), valamint Emir Kusturica, Wong Kar-Waj, Jane Campion és Bernardo Bertolucci legfrissebb alkotása a fesztivál keretében ünnepelje premierjét.

Handling nem titkolt szándéka az is, hogy jelentős filmeket happoljon el a konkurens velencei szemlétől, mely szintén az őszi szezon egyik legfontosabb filmes rendezvénye. Ugyanakkor a cannes-i programból több alkotást is átvesz, hogy megtartsa azok észak-amerikai bemutatóját, mint pl. a Lars von Trier és Nicole Kidman nevével fémjelzett Dogville című dogmáét.

Fontosnak tartotta még jelezni, hogy fokozott egészségügyi intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy a nagy riadalmat keltett SARS-vírus (melynek terjedését már sikerült meggátolni) véletlenül se veszélyeztesse a fesztivál jó hangulatát és zavartalan lefolyását.