A velencei filmfesztivál zsűrije összeállította a rendezvényre meghívott filmek listáját, amelyet idén az európai rendezők alkotásai uralnak. Az Arany Oroszlánért 2003-ban többek között a Berlinale-nyertes brit Michael Winterbottom és az Oscar-díjas Christopher Hampton művei versenghetnek

Fotó: EPA
Középen Woody Allen

A versenyen Woody Allen Anything Else című új alkotásával augusztus 27-én nyitó velencei filmfesztivál szakértői 20 művet választottak be a 2003-as olaszországi versenyre. Az amerikai színész-rendező versenyen kívül bemutatott filmje mellett - amelyben Jason Biggs és Danny DeVito alakítják a főszerepeket - főleg európai alkotások kerültek be a velencei rendezvény programjába.

 

A versenyre többek között beválogatták a berlini filmfesztivál idei győztesének, a brit Michael Winterbottomnak Code 46 című filmjét, valamint az 1986-ban Oscar-díjat nyert Christopher Hampton Imagining Argentina című alkotását. Mindkét brit rendező mozijában neves színészek kaptak főszerepet; Winterbottom jövőben játszódó művében Tim Robbins-t és Samantha Mortont láthatja a közönség, míg Hampton Antonio Banderas-t és Emma Thompsont kérte fel filmjének főszerepeire.

 

A két brit rendező mellet több más európai filmes is szerepel a 20-as listán , amit a fesztivál igazgatója a kontinens filmművészetének izgalmasabbá válásával magyaráz. Moritz de Hadeln szerint a földrészünk alkotóinak erős jelenléte azt mutatja, hogy "valami különleges dolog történik az európai moziban".

 

A velencei mezőnyben kisebbségben lévő tengerentúli meghívottak között van a 2000-ben Oscarra jelölt mexikói rendező, Alejandro Gonzales Inarritu, aki a 21 Grams-szal indul az olaszországi versenyen, filmjének központi figuráit Sean Penn, Benicio Del Toro és Naomi Watts alakítják.

 

Az európaiak uralta versenyszekció ellenére az egyesült államokbeli filmek sem maradnak el a velencei rendezvényről. Versenyen kívül nem csak Woody Allen, hanem több más amerikai filmes alkotását is műsorra tűzték.

Az augusztusi fesztiválon bemutatják a Coen fivérek George Clooney-val, Catherine Zeta Jones-szal és Billy Bob Thorntonnal készített filmjét, az Intolerable Cruelty-t (elviselhetetlen kegyetlenség), valamint Robert Rodriguez Banderas-szal és Johnny Depp-pel forgatott Once Upon a Time in Mexico (volt egyszer egy Mexikó) című alkotását - írja a BBC.

 

Az Arany Oroszlánért versengő filmek:

 

 

Buongiorno, notte - Marco Bellocchio

 

Segreti di Stato - Paolo Benvenuti

 

Le cerf-volant - Randa Chahal Sabbag

 

Raja - Jacques Doillon

 

Twentynine Palms - Bruno Dumont

 

Alila - Amos Gitai

 

21 Grams - Alejandro Gonzales Inarritu

 

Imagining Argentina - Christopher Hampton

 

Baram-Nan Gajok - IM Sangsoo

 

Sjaj u Ocima - Srdjan Karanovic

 

Zatoichi - Takeshi Kitano

 

Pornografia - Jan Jakob Kolski

 

Floating Landscape - Carol Lai Miu Suet

 

Les Sentiments - Noemie Lvovsky

 

Un filme falado - Manoel de Oliveira

 

Rosenstrasse - Margarethe von Trotta

 

Ru San - Tsai Ming-Liang

 

Il Miracolo - Edoardo Winspeare

 

Code 46 -Michael Winterbottom

 

Vosvrascenie - Andrey Zvyagintsev