Ben Affleck és Uma Thurman hivatottak a szélesebb közönséget is becsalogatni John Woo új filmjére, a Paycheck című thrillerre, melynek forgatókönyve azon Philip K. Dick novelláján alapul, aki már olyan klasszikusokat adott a filmtörténetnek, mint a Szárnyas fejvadász vagy a Különvélemény.

A Ben (Geza) Affleck által alakított számítógépőrült és zseniális programozó  Michael Jennings különös életet él. Titkos és nagyszabású tervek részeként és kiagyalójaként olyan információkhoz is hozzáfér, melyeknek nem éppen életbiztosítás birtokában lenni. Ezért aztán minden egyes feladat után egyszerűen kitörölteti memóriájából a nem kívánt adatokat. Legutolsó munkája azonban nem a bevált forgatókönyv szerint zajlik: háromévnyi megfeszített munka és szokásos agyradír után a kialkudott négymilliárdos csekk helyett csak egy borítékot kap, benne néhány, látszólag véletlenszerűen összeválogatott tárggyal.

Pénze után futva lassan rájön, hogy a borítékban a múltját idéző tárgyak vannak, melyek segíthetik nyomozásában, s kiderül az is: többet is veszíthet pár fizetés nélkül elfecsérelt évnél. Állandó társa is akad a bajban: az Uma Thurman alakította Rachel, aki Jennigst segítve egyúttal magáért Jenningsért, az egy csapásra idegenné vált szerelméért küzd.

Ennyi a történet, melyet Philip K. Dick, a pusztán a Szárnyas fejvadász megírásával is legendássá vált sci-fi író álmodott meg, s melyet az a mostanában felkapott forgatókönyvíró Dean Georgaris adoptált, akit egyébként a Mission Impossible harmadik epizódjának megálmodására is felkértek. A rendező John Woo-t pedig szintén nem ismeretlenként üdvözli majd a közönség, az Ál/arc és a Mission Impossible második részével már jócskán megalapozta hírnevét a nyugati kultúrában is, melyet - ne felejtsük el - csaknem két évtizedes hongkongi munkásság és óriási helyi sikerek előztek meg.