81 éves korában elhunyt Charles Bronson, Hollywood egykori "kemény fiúja", aki olyan klasszikussá vált filmekben játszott, mint A piszkos tizenkettő, A hét mesterlövész és a híres spagetti-western, a Volt egyszer egy vadnyugat. A legendás filmszínész évek óta Altzheimer-kórban szenvedett, halálát pedig tüdőelégtelenség okozta.

A franciák "szent szörnyeteg"-ként, az olaszok "A csúnya"-ként emlegették Charles Bronsont, azon kevés amerikai sztárok egyikét, aki európai filmeket is vállalt és híressé tett. Bronsonnak bizonyára fontosak voltak európai gyökerei, melyek a kontinens keleti feléhez kötötték: Charles Buchinski néven 1921-ben jött a világra az Egyesült Államok Pennsylvania államban, litván bevándorlók 11. gyermekeként (összesen 15-en voltak testvérek).  

Forrás: MTI

Kezdetben édesapja mellett dolgozott szénbányászként, majd behívták katonának, és a II. világháború idején a légierő lövészeként szolgált. Miután hazatért, egy philadelphiai színházi társulathoz szegődött, hogy díszlettervezői ambícióit kiteljesítse. Hamarosan azonban kiderült, hogy a színészethez nagyobb affinitást érez.

Az '50-es években vágott neki Hollywoodnak, ahol kezdetben csak kisebb epizódszerepeket bíztak rá. Közben azonban rátalált a művésznevére, melyet a Paramount Pictures filmstúdió egyik bejáratáról, a Bronson Gate-ről kölcsönzött. Az 1954-es Drum Beat című filmben már ezzel a névvel bukkan fel a stáblistán.

A '60-as években vált sztárrá többek között az 1960-ban készült A hét mesterlövész című alkotással. Később több mint hatvan mozifilmben szerepelt, köztük olyan híres alkotásokban mint A piszkos tizenkettő vagy épp a Volt egyszer egy vadnyugat. Utóbbi azt példázza, hogy Bronson szívesen ruccant át az olasz és a francia filmgyártásba.

"A színészet a legkönnyebb dolog a világon, amivel valaha is foglalkoztam. Valószínűleg ezért is kötöttem ki végül emellett"- mondta. Bölcsen felismerte, hogy mely karakterek illenek az egyéniségéhez, és nem is küzdött ez ellen. "Nem úgy nézek ki, mint azok a fickók, akik egy kandalló párkányára támaszkodva koktélt szürcsölgetnek. Az én kezembe inkább a söröskorsó illik" - nyilatkozta.

Több mint tucatnyi filmben játszott együtt második feleségével, Jill Irelanddel, aki 1990-ben hunyt el rákban. Bronson végig mellett volt a betegség alatt, és ettől kezdve aktívan támogatta a rák gyógyításáért végzett kutatásokat.

Egyik legismertebb filmje a Bosszúvágy volt, amelyben az önbíráskodó Paul Kerseyt alakította. A többrészes filmet sokan bírálták erőszakossága miatt, Bronson azonban egy 1987-es nyilatkozatában megvédte a produkciót. Szerinte a Bosszúvágy megelégedést nyújtott azoknak, aki áldozatokká váltak, és ennek ellenére hiába keresték a hatóságok segítségét.

Egyik utolsó alakításával, az Indián vér című film apa-figurájával bebizonyította, hogy árnyalt jellemábrázolásra is képes. Díjakban ugyan nem bővelkedett, de 1972-ben megkapta a legnépszerűbb férfiszínész Arany Glóbusz-díját Sean Conneryvel karöltve. (Ez a kategória azóta megszűnt az Arany Glóbusz-ünnepségen.)

Az Alzheimer-kórban szenvedő filmszínész szombaton halt meg tüdőgyulladásban a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórházban. Utolsó felesége, Kim Weeks, valamint hat gyermeke és két unokája gyászolják.