A világ filmfesztiváljai idén ádáz vetélkedésbe fogtak azért, hogy a lehető legtöbb hírességet csábítsák az ünnepi esemény helyszínére. Az őszi szezon első rangos rendezvényeként számon tartott velencei filmfesztivál sikerrel teljesíti küldetését: pár nap leforgása alatt felvonultatta Hollywood krémjét a vörös szőnyegen.

Woody Allen először látogatott Velencébe, hogy személyesen adjon nyomatékot Anything Else című filmje premierjének, mellyel az idei fesztivál kezdetét vette. Természetesen magával hozta főszereplőit is: Christina Riccit és Jason Biggset is, akik a repülőről éppen csak leszállva kócosan és fáradtan is vállalták, hogy fotósok hada rohanja meg őket.

A legtöbb hollywoodi alkotás azonban csak versenyen kívül látható a programban, melynek vázát főképp európai és ázsiai filmek alkotják. Tom Cruise és Anthony Hopkins tehát csakis az ünneplés végett kísérte el legújabb filmjét, és láthatóan boldogan pózolt az alkotókkal. Ők ugyanis - Salma Hayekkel és Johnny Depp-pel együtt - kimaradtak abból a botrányból, melyet a vallási témát érintő filmek keltettek.

Emma Thompson munkáját, az Imagining Argentina című filmet ugyan több támadás is érte, ő azonban teljes vállszélességgel kiállt mellette. Kate Hudson viszont csak azért érkezett, hogy egyre gömbölyödő pocakját és idomait a világ színe elé tárja.

Az Arany Oroszlán-szoborért folytatott küzdelem még négy napig tart, egy életműdíjat azonban már átadtak: Bernardo Bertolucci nyújtotta át a szobrot a veterán (84 éves) producernek, Dino De Laurentiisnek, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint az Országúton (Federico Fellini egyik korai remeke), a King Kong, a Conan, a barbár vagy épp a Hannibál. Laurentiis ezúttal is nagy dobásra készül: épp a Nagy Sándor életét feldolgozó egyik film rendezőjével, Baz Luhrmannel érkezett, a felvételeket megszakítva.

George Clooney az egész nyarat Olaszországban töltötte birtokán, így szinte hazatért a fesztiválra, ahol a Coen fivérek legújabb művében, a Kegyetlen bánásmód-ban mutatkozik be. Partnere, Catherine Zeta-Jones szintén a mai napon lépett először a sztárokra kíváncsi közönség elé.

A velencei filmfesztivál eddigi legszebb pillanatairól képes összeállításunk mesél.