Philip Roth kétszer írta meg a témát, és kétszer dolgozzák fel filmen. Az idős egyetemi oktató és fiatal tanítványa közti szerelem első változata nemsokára kerül bemutatásra Anthony Hopkins és Nicole Kidman főszereplésével; a történet újabb verziójára pedig nemrég csapott le az előbbit is gyártó Miramax filmstúdió.

Hogy Philip Roth saját történetét vagy egy fiktív eseményt ír-e meg a The Human Stain (Szégyenfolt) és a The Dying Animal című műveiben, rejtély. Tény azonban, hogy igencsak foglalkoztatja a téma, ha kétszer is nekivág a feldolgozásának. Mindkét munkája egy idős (60 fölött járó) professzor hirtelen fellángoló szerelmét állítja középpontba, melyet egy fiatal (20 év körüli) nő vált ki. Ha másban nem, abban Roth mindenképp hasonlít hőseire, hogy maga is tanít egyetemen, így ki van téve a rajongó tanítványok keltette kísértésnek.

2001-ben kiadott kisregényében, a The Dying Animal-ben részletesen ecseteli, milyen dicsfény övezi azt a tanárt, aki a tévében is szerepel, és hány fiatal lány hány fittyet a több mint 30 évet felölelő korkülönbségre. Legutóbbi műve, a The Human Stain női főhőse ugyan nem diák, de hasonlóan fiatal, és maga is az idős professzorhoz vonzódik. Hamarosan Nicole Kidman megformálásában kel életre az azonos című filmben, melyben az író alteregóját Anthony Hopkins játssza. Robert Benton rendezése hűen követi a szerzői instrukciót, így a két főszereplő közti erotikus kapcsolatra is nagy hangsúlyt fektet.

A filmet gyártó Miramax stúdió ugyan még nem lehet biztos abban, hogy a téma a szélesebb közönséget is érdekli, hiszen a filmet csak szeptember végén kezdik forgalmazni Amerikában (és októberben Európában), mégis úgy döntött, hogy az újabb verziót is elkészíti. A The Dying Animal jogait a napokban vették meg, így egyelőre csak annyit tudni, hogy egy nap film készül belőle.