A visszatérés című orosz film kapta idén az Arany Oroszlán-szobrot a velencei filmfesztiválon. A színészek közül Sean Penn, a színésznők közül Katja Riemann vehette át a legjobb alakításért járó díjat Velencében.

Andrej Zvjagincev A visszatérés című filmjének ítélte az Arany Oroszlán-szobrot a 60. velencei filmfesztivál zsűrije szombaton. Az elsőfilmes rendező alkotása egy utazás történetét dolgozza fel: a főhős hosszú idő után visszatér családjához, melyet azelőtt elhagyott, és két fiát egy távoli szigetre viszi.

A film nagy tetszést aratott a kritikusok körében, és annak ellenére, hogy drámai végkifejlet zárja, az amerikai forgalmazók is érdeklődést mutattak iránta. A fiatal rendező sikere pedig annál is értékesebb, mint hogy első filmért ritkán oszatanak fődíjat. (Velencében utoljára 1994-ben történt hasonló, amikor az Eső előtt című első játékfilmjéért díjazták a macedón Milko Mancsevszkit.) Mindazonáltal a Visszatérés a legjobb elsőfilmnek járó Luigi De Laurentiis-díjat is elvitte.

Az ünnepélyes díjátadó megrendítő pillanata volt, amikor Zvjagincev az elismeréseket egyik főszereplőjének, Vlagyimir Garinnak ajánlotta, aki 15 évesen a filmben is látható tóba fulladt (a forgatás után).

A zsűri nagydíját, az Ezüst Oroszlánt már egy sokkal tapasztaltabb, és ismertebb alkotó, a japán Takesi Kitano (Tabu, Fivér, Bábok) kapta Zatoichi című filmjéért. Az alkotás főhőse egy vak kardforgató, akinek megható története a fesztiválközönség körében talán a legnagyobb tetszést aratta. (Azóta a hétvégén kezdődött torontói filmfesztiválon forgalmazóra is talált: a Miramax vállalta amerikai és ausztrál terjesztését.)

Különdíjat kapott továbbá a libanoni Randa Chahal (aki nem állta meg, hogy oda ne szóljon az amerikaiaknak - és személyesen Bushnak, mielőtt távozott a színpadról), és az olasz Marco Bellocchio a sokak által legesélyesebbnek tartott Buongiorno, notte című filmjéért.

Forrás: epaA színészek közül Sean Penn vehetett át szobrot, aki a mexikói Alejandro González Inarritu (Korcs szerelmek) legújabb munkájában, a 21 Grams című filmben szerepelt. A díjat - meglepő módon - David Lynchnek is megköszönte, aki Naomi Watts felfedezőjeként a létező legjobb partnerrel ajándékozta meg. A legjobb színésznőnek járó díjat azonban nem ő, hanem a német Katja Riemann (Rosenstrasse) vehette át idén.

Az életműdíjat már korábban átadták a fesztiválon: a 84 éves producer, Dino De Laurentiis kapta, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint az Országúton, a King Kong, a Conan, a barbár vagy épp a Hannibál. Laurentiis ezúttal is nagy dobásra készül: épp a Nagy Sándor életét feldolgozó egyik film rendezőjével, Baz Luhrmannel érkezett, a felvételeket megszakítva.