A kiáltvány megfogalmazói azonban lassan eltávolodtak ötletüktől. Rendeztek ugyan még televíziófilmeket a dogma szellemében, játékfilmet azonban többé nem, vagy csak a dogma határait kitágítva. A dogma azonban túléli őket köszönhetően azoknak a rendezőknek, akik továbbra is komolyan veszik a szabályait. Susanne Bier például egy megrendítő szerelmi történetet készített 2002-ben Hogy szeretsz? címmel (jelenleg is fut a magyar mozikban), mely még komolyabban veszi az egyik alapszabályt: a felszínes fordulatoktól (pl. gyilkosság, fegyverek) mentes cselekmény követelményét. A szerelmi történet hétköznapi emberekkel esik meg, és bárki számára könnyen átélhető.

Olasz nyelv kezdőknek - Peter Gantzler, Sara Indrio Jensen, Lars Kaalund, Anette Stovelbaek, Ann Eleonora Jorgensen, Karen-Lise Mynster, Rikki Wolck, Elsebeth Steentoft és Anders W. Berthelsen

Hasonló a célja Lone Scherfignek is: hogy mindenkihez közel hozza és megszerettesse az Olasz nyelv kezdőknek című filmje szereplőit. A film egy dán kisváros lakóinak életét követi nyomon, akikhez egy nap új lelkész érkezik. A helyi szálloda portása rábeszéli, hogy iratkozzon be egy nemrég indult olasz nyelvtanfolyamra, ahol közelebbről is megismerkedhet a helyiekkel. A temperamentumos olasz nyelvtanár segítségével a városlakók megismerkednek az igazi, szenvedélyes szerelemmel.

Az említett alkotások a dogma egy szelídebb változatának továbbéléséről tesznek tanúbizonyságot, melyben a lecsupaszított eszközök a hitelességet és emberközeliséget szolgálják, és nem a még durvább hatást. Sikerük azonban így is vitathatatlan: az Olasz nyelv kezdőknek nemcsak a 2001-es év dán kasszasikere lett, de többszörös fesztiváldíjas alkotás is. A Berlinálén például megkapta az ökumenikus zsűri díját, Párizs és Varsó filmfesztiválján a közönség elismerését, Kansasban pedig a legjobb külföldi filmnek járó szobrot.

A dogma tehát megtalálta helyét a romantikában is, melyben legalább annyira újszerűnek hat, mint a sokkoló pszichológiai drámákban.

Gyárfás Dóra