Környezetszennyezésre és országimázs-rombolásra hivatkozva, hivatalos papírok nélkül állították le Romániában a Dallas című nemzetközi koprodukcióban készülő film forgatását. A magyar-német-osztrák produkció forgatási helyszínét fegyveres őrök vigyázzák, a díszlet egy részét elhordták. A film magyar producerét, Kántor Lászlót a filmhu kérdezte az ügy hátteréről.

Pejó Róbert Dallas című nagyjátékfilmjét az Oscar-díjas német MTM-mel készíti az Új Budapest Filmstúdió. A tengerentúlon élő rendező 400 milliós költségvetésű mozija egy vegyi anyagoktól mérgezett szeméttelepen játszódik, és egy cigányközösség lázadásába ültetett szerelem történetét meséli el. A film főhőse egy fiatal tanító, aki apja halála miatt tér vissza a guberáló kolóniába. Szeretne tenni valamit az ott élő gyerekekért, ezért tanítani kezdi őket, miközben gyermekkori szerelmével (Gryllus Dorka) is találkozik. Ugyancsak fontos a történetben egy szemétmaffia működésének bemutatása. A film fő témája azonban, hogy ilyen körülmények között is lehet emberi módon élni.

Kántor László a filmhunak elmondta, hogy egy, már használaton kívüli szeméttelepen szerettek volna forgatni, erre azonban a román hatóságoktól nem kaptak engedélyt. Így végül egy 3 éve elhagyott salakbányát béreltek, ahová díszleteiket felépítették. Nem hoztak létre valódi szeméttelepet, csupán díszletanyagokból imitálták azt. A film díszlettervezője, Banovich Tamás többek között Jancsó Miklós filmjeinek is állandó munkatársa.

Románia imázsát rombolni nem állt szándékában a stábnak. "A filmnek nem témája Románia" - mondta a producer. "Bárhol máshol is játszódhatna a történet."

A hatóságokkal azóta is pszichológiai harcot vívó produkció munkálatait szombaton erőszakkal állították le. Kántor elmesélte, hogy egy több mint 20 tagú kommandó - rendőrökkel és sajtóval felszerelve - érkezett a forgatási helyszínre, és elfoglalták azt. Hivatalos papírt azóta sem mutattak fel, a felállított díszletek egy részét viszont már elhordták. A helyszínt fegyveresek őrzik, volt már, hogy repülőgépek köröztek felette.

A film készítői bírósághoz fordultak, és egy tárgyaláson már túl vannak, ahol a produkció ellen nem tudtak bizonyítékot felmutatni. Hamarosan következik a második nyilvános tárgyalás, miközben a koprodukciós partnerek megállapodtak abban, hogy a filmet magyarországi helyszínre hozzák át.

Románia és Bulgária az utóbbi időben megelőzte hazánkat a külföldi produkciók tekintetében - több külföldi film forgott náluk. A Dallas kapcsán a producerek a magyar, német és osztrák sajtó nyilvánosságán keresztül tiltakoznak a román fél eljárása ellen, valamint felkeresik az Európa Parlamentet, az Európai és Amerikai Filmakadémiát is.

Kántor László (aki maga is három nagy- és öt kisjátékfilmet készített már romániai helyszínen) elmondta, hogy ha a külföldiek az eset kapcsán kockázatot látnak majd benne, akkor nem fogják Romániába vinni produkcióikat. Arra a kérdésre, hogy esetleg emiatt Magyarországot választanák-e majd, Kántor úgy válaszolt, "benne van a pakliban".