A Hatodik érzék, a Sebezhetetlen és a Jelek rendezője olyan ajánlatot kapott, amelyre nem mondhatott nemet. Yann Martel díjnyertes regényét, a Life of Pit filmesítheti meg, mellyel visszatér a gyökereihez. A történet ugyanis egy indiai kisfiú hajótörését meséli el.

Az indiai származású M. Night Shyamalan csupán első filmjében, az 1992-es Praying With Anger-ben használta fel saját élete tapasztalatait, ebben az alkotásban beszélt indiai gyökereiről, az eredeti és a választott hazája közti kulturális feszültségről. A Praying With Anger olyannyira szerzői film, hogy nemcsak írta és rendezte Shyamalan, de a főszerepet is ő alakította.

Ugyan későbbi filmjeiben is mindhárom minőségében részt vett (ha nem is főszereplőként, de epizódszerepben feltűnt a Sebezhetetlen és a Jelek című alkotásban is), a témaválasztást illetően messzire került saját élményeitől. Az 1999-ben készült Hatodik érzék-kel megteremtett egy műfajt, a misztikus thrillert, melytől azóta sem szakadt el. 2000-ben forgatta a Sebezhetetlen-t, 2002-ben a Jelek-et, és most próbálja a színészekkel (Sigourney Weaverrel, Joaquin Phoenixszel, Adrien Brodyval és William Hurttel) legújabb rémisztő történetét, melyből 2004-ben forgat filmet The Village címmel.

A Fox 2000 Pictures azonban olyan lehetőséget kínált fel a számára, mely kirántja őt lassan megszokottá vált stílusából, és visszavezeti ahhoz a világhoz, amely még mélyebben gyökerezik benne: az indiai kultúrához. A filmstúdió megvásárolta Yann Martel díjnyertes regénye, a Life of Pi megfilmesítési jogait, melynek főhőse, Piscine Molitor "Pi" Patel épp abból az indiai tartományból származik, ahol Shyamalan is született (Tamil-Naduban).

Pi egy mélyen vallásos, 16 éves indiai fiú, aki egy nap megszökik édesapja állatkertjének néhány lakójával, és nekivág az óceánnak, hogy Kanadába emigráljon. A teherszállító hajó azonban az út felénél süllyedni kezd. A fiú egy mentőcsónakban kénytelen folytatni az utat egy benga tigrissel, egy orángutánnal, egy törött lábú zebrával és egy hiénával. Hamarosan ráébred, hogy túlélése csak úgy lehetséges, ha megszelídíti a tigrist. 

A regény adaptálására először Dean Georgarist kérték fel, aki a Lara Croft Tomb Raider 2 - Az élet bölcsője forgatókönyvét is írta, és aki olyan neves rendezőkkel dolgozik most, mint pl. John Woo, akinek legújabb, Paycheck vímű filmjéhez írt forgatókönyvet, vagy Jonathan Demme, aki The Manchurian Candidate címmel rendez filmet Georgarist forgatókönyvéből. De ő jegyzi a Mission: Impossible 3 könyvét is.

Amikor azonban kiderült, hogy Shyamalan örömmel vállalja a Life of Pi rendezését, el kellett bocsátani Georgarist, mert az indiai filmes minden alkotásához maga ír forgatókönyvet. Ez ugyan kisebb kellemetlenséggel járt, a studió egyik producere, Elizabeth Gabler szerint azonban megérte: "Filmkészítő és alapanyag még soha ilyen tökéletesen egymásra nem talált" - mondta. "Shyamalan minden művében titkok után kutat, és különböző világokba tesz utazást. Ugyanezt kínálja számára Pi bonyolult története."