Nyilvánosságra hozták a legjobb idegen nyelvű (értsd: külföldi) film Oscar-díjára pályázó filmek listáját, mely minden eddiginél több, 55 alkotást tartalmaz. A jelöltek között van több rangos fesztivál győztese, köztük Fliegauf Benedek Rengeteg című munkája is.

2003-ban minden eddiginél több, pontosan 55 ország küldte el idei legjobbnak tartott filmjét az Amerikai Filmakadémia tagjainak, hogy elindítsa a legjobb külföldi film Oscar-díjáért folytatott küzdelemben. A több ezer szavazónak ezek közül kell majd kiválasztania azt az ötöt, mely a végső jelöltek között versenyez a gálán, majd azt az egyet, melynek alkotói átvehetik a szobrot.

A mezőny nemcsak széles, de kivételesen erős is: közte van például a velencei filmfesztivál győztese, az orosz Visszatérés című alkotás és a cannes-i filmfesztivál legjobb forgatókönyvírói elismerését és a legjobb női alakítás díját elhozó The Barbarian Invasions, mely ugyan kanadai mű, de nem angol, hanem francia nyelven készült. (A film mellesleg a szintén A kategóriásnak számító torontói filmfesztiválon is győzött: övé lett a legjobb kanadai film díja.)

A magyarok által delegált Rengeteg, Fliegauf Benedek első játékfilmje szintén tarolt az európai fesztiválokon: legrangosabb elismerését a Berlinalén aratta, de folyamatosan sikerrel szerepel a világ filmes rendezvényein.

A díjra pályázók között több olyan alkotás is megtalálható, mely a nemrég véget ért Titanic filmfesztivál keretében Budapesten is látható volt, így például a Messze című török, a Deus ex machina című palesztin, a Carandiru című brazil, a Dalok a konyhából című norvég és a Szigorúan piszkos ügyekcímű hongkongi film.

A németek jelöltjét, Wolfgang Becker Good Bye, Lenin! című műve pedig a Budapest Film forgalmazásában érkezik Magyarországra.

Hogy a felsoroltak közül melyik kerül a díjra esélyes öt alkotás közé, majd csak 2004. január 27-én derül ki, amikor az Amerikai Filmakadémia ismerteti az összes kategória jelöltjeit. Az ünnepélyes díjkiosztóra pedig 2004. február 29-én kerül sor a már megszokott helyszínen, a Los Angeles-i Kodak színházban.