Arnold Schwarzenegger kormányzóvá választásának napján bejelentette, hogy visszavonul a színészettől, ám utolsó filmje csak 2004 tavaszán-nyarán kerül a mozikba, mikor már alaposan elmélyedt politikai hivatásában. A 80 nap alatt a Föld körül legújabb feldolgozása még sokat profitálhat Arnie pályamódosításából.

Phil Anschutz amerikai milliárdost egy éve még körberöhögték a hollywoodi stúdióvezetők, amikor azzal az ajánlattal állt elő, hogy készítsék el újra a 80 nap alatt a Föld körül című Verne-regény legújabb filmes adaptációját. Minthogy a vasútiparban meggazdagodott botcsinálta producer nem akadt partnerre, végül saját pénzből gyártotta le a filmet. Hogy a filmezés iránti megszállottság hajtotta-e, vagy az anyagi nyereségbe vetett biztos hit - nem tudni. De vélhetően jól döntött.

Ugyan kellő háttér nélkül nem sikerült tökéletesen megvalósítania az álmát (olyan sztárok, mint például Hugh Grant és Adam Sandler ugyanis nemet mondtak a felkérésre), de így is szép szereplőgárdát toborzott össze. A 105 millió dolláros (!) költségvetésű produkció főszerepét, Phileas Foggot Steve Coogan brit színész játssza, szolgája, Passepartout pedig Jackie Chan megformálásában kel életre.

Az epizódszerepekre még ennél is rangosabb csapat verbuválódott össze: az Oscar-díjas Kathy Bates elvállalta Viktória királynő szerepét, Luke és Owen Wilson igent mondott a Wright fivérek figuráira, Rob Schneider pedig Hobót alakítja. Olyan elismert brit színészek is szívesen vállalták a munkát, mint John Cleese és a szintén Oscar-díjas Jim Broadbent, sőt, még a Virgin-birodalom alapítója, a milliárdos Richad Branson is feltűnik majd pár percre a vásznon. A csapatot most mintegy megkoronázza Arnold Schwarzenegger jelenléte, aki Hapi hercegének bőrébe bújt a forgatáson.

A film most van vágóasztalon, és máris óriási az érdeklődés iránta. A stúdiófőnökök természetesen azonnal lecsaptak rá, amint Schwarzenegger utolsó szereplésévé avanzsált. Úgy tűnik, végül a Paramount és a Disney Pictures között dől majd el, ki lehet az alkotás amerikai forgalmazója. Aki nyer, nagy összegeket fektethet ugyan a promócióba (akár 50 millió dollárba is kerülhet a reklám-kampány), végül busás nyereségben részesülhet.

A stúdiók pedig annál is inkább érdekeltek lehetnek benne, minthogy a produkció egyelőre vetélytárs nélkül áll a piacon. A jövő tavaszi-nyári tervekben sehol máshol nem szerepel hasonló kaliberű családi film. Aki tehát mindenkinél jobban örülhetett Arnold Schwarzenegger politikai sikerének, az Phil Anschutz lehetett - jó lóra tett.