Megvan az Ördögűző IV.-et befejező rendező

Csaknem három hónappal Paul Schrader kirúgása után kiderült, ki fogja bevégezni a piszkos munkát az Ördögűző: A kezdet című moziban - jelentette az E! Online. Miután a Morgan Creek nem találta elég gyomorforgatónak a Taxisofőr írójának rendezői munkáját, az eddig akciófilmekben jeleskedő Renny Harlint válaszották, hogy egy véres pontot tegyen az elhúzódó ügy végére.

A Finnországból a tengerentúlra kifutott Harlin eddig olyan filmekben tett sokkal inkább adrenalintúltengéséről, mintsem vérszagáról tanúbizonyságot, mint a Még drágább az életed, a Cliffhanger, az Utánunk a tűzözön vagy a Háborgó mélység.

A sorozat hányattatott negyedik része az előzményeket tárja elénk, melyek során a fiatal Merrin atya a második világháborús Afrikában először találkozott a Pazuzu nevű démonnal, aki később Regant is sorozatban hatalmába kerítette.

Ám ahogy a sátáni erő vándorol testről testre, úgy változtak a szerepek a produkcióban is. A '73-as eredetiben Max Von Sydow által megformált Merrin atya fiatalkori inkarnációját Liam Neeson játszotta volna még John Frankenheimer rendezői irányítása alatt. Frankenheimer azonban tavaly elhunyt, míg Neeson egyeztetési problémák miatt hagyta el a stábot, átadva helyét Stellan Skarsgaardnak.

A direktori székbe az a Paul Schrader ült, aki eddig forgatókönyveivel (Taxisofőr, Dühöngő bika) jóval nagyobb sikereket aratott, mint rendezéseivel (Amerikai dzsigoló, Kisvárosi gyilkosság). De nem sokkal azután, hogy Schrader befejezte a forgatást Rómában és Marokkóban, a nyers vágott verzió láttán a Morgan Creek gyártó cég kidobta őt a projektből, ugyanis nem találták elég undorítónak a fölvett jeleneteket.

Egyes belső produkciós források szerint azonban a nagyjátékfilmmel most debütáló Caleb Carr és a témában rutinosabb William Wisher Jr. (Terminátor 1-2, A 13. harcos) forgatókönyve már eleve inkább egy hátborzongató lélektani thriller volt, mintsem véres horror. A sorozatot útjára indító eredeti regényt jegyző s az eddigi három részben mindig szerepet vállaló William Peter Blattynek semmi köze nincs az új filmhez, sőt kifejezetten ellenezte a negyedik epizódot.

Mindenesetre most Harlinon áll, hogy felturbózza Schrader karaktercentrikus finomkodását, s november közepétől vérbe mártott kézzel vezényeljen le további hat hét pótforgatást Marokkóban. Hogy a dolog még kuszább legyen, Harlin mészáros segédlete ellenére továbbra is Schrader neve fog rendezőként szerepelni a stáblistán, míg a bérmunkásnak beállt finn akciógyáros még csak társrendezőként sem fog föltűnni mellette - így adottak az esélyek, hogy mindenki rosszul jöjjön ki a partiból.

magyar.film.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKK