Catherine Zeta-Jones, George Clooney, Quentin Tarantino és Uma Thurman akár Magyarországba is vethetné minden hitét - a budapesti mozik közönsége még vevő a munkájukra, és igényes szórakoztatótevékenységükre. Amerikában azonban az olcsó poén dicsőségét ünneplik.

Még az is előfordulhat, hogy tényezővé válunk egy-egy hollywoodi film bevételi eredményeiben. A magyar közönség ugyanis ellentmondani látszik az amerikainak, és több olyan alkotást kultivál, melyek a tengerentúlon megbuktak. A hétvége legnézettebb produkciója máris ebbe a kategóriába tartozik: a George Clooney és Catherine Zeta-Jones nevével fémjelzett Coen-alkotás, a Kegyetlen bánásmód az amerikai listák élén sosem állhatott, a bemutató óta pedig csak lejjebb csúszik - nálunk azonban vezető pozícióra tett szert.

Ugyancsak az amerikaiak ellenében szeretjük Quentin Tarantino remekét, a Kill Bill-t, mely eddig összesen 52 millió forintnyi bevételt hozott, és még mindig a harmadik legnézettebb film. Szintén meglepő sikert arat az igényesebb hollywoodi szórakoztatást képviselő Az olasz meló és a '60-as éveket megidéző Pokolba a szerelemmel.

A hazai ranglista további helyezéseit már régóta futó alkotások bitorolják, melyeket - úgy látszik - nem lehet megunni. Így továbbra is sok pénzt termel a Bad Boys II. - Már megint a rosszfiúk, az Amerikai pite - Az esküvő és A Karib-tenger kalózai.

A hétvége kudarca két olyan alkotás, mely sokkal jobb eredményt érdemelne: a nosztalgikus hangulatú, ám ennél sokkal többet takaró Távol a mennyországtól (Julianne Moore és Dennis Quaid kiváló alakításával) csupán a 14. helyet szerezte meg alig 1400 nézővel. Igaz, az alkotás alig észrevehető reklámkampánnyal nyitott, és kétségtelenül csak egy réteg érdeklődésére tarthat számot.

Ethan Hawke és Uma Thurman kamaradrámája, a Visszajátszás azonban még ennél is nagyobbat bukott: a minimál technikával forgatott alkotás - bármily szórakoztató is - csupán 733 néző filmrajongó érdeklődésére tartott számot. Remélhetőleg az utóbbi produkciók hosszú távon, jó hírük által válnak a budapesti mozik közönségének egyik kedvencévé.