1. Kapcsolat (Robert Zemeckis)
Minden vérbeli SF-rajongó a kapcsolatfelvételről álmodik, de leginkább ő maga szeretne az emberiség nagykövete lenni egy idegen világon. A Kapcsolat-ban átélhetjük ezt az élményt. A film tudományos szempontból kikezdhetetlenül, hihetően, ugyanakkor izgalmasan és látványosan mutatja be, milyen is lehetne ez a történelmi esemény.

Kép: Horváth 1. Katalin [origo]

Bár már számtalanszor láttam, két mondatába mindig beleborzongok, mert mindkettő az álmok beteljesülésének netovábbját szimbolizálja:

- Szükségem lesz egy nagyobb antennára... - mondja a még gyermek, rádióamatőr Ellie, majd egy vágás után felnőttként áll a világ legnagyobb csillagászati teleszkópja mellett.

- Dr. Arroway, akar utazni? - kérdezi a milliárdos Hadden Ellie-től, miután az első, földönkívüli tervek alapján készült űrjárművet egy terrorista felrobbantotta. Hadden elárulja, hogy van az eszközből egy másik példány is, amit ő építtetett - ráadásul Ellie-t szeretné utasnak.

2. Mátrix (Andy & Larry Wachowski)
Aki imádja, annak nem kell magyarázni, miért van a listán, aki utálja, annak meg úgysem lehet... :-) Az akció, a filozófia és a látvány műfajt teremtő, korszakalkotó összefonódása.

3. Csillagok háborúja (George Lucas)
Szépséges királylány, gonosz fekete lovag, nincstelen parasztfiú, öreg varázsló, keménykötésű westernhős, a bádogember és a gyáva oroszlán egy filmben - lézerkardokkal a kézben, űrhajókon száguldva. Modern kori mítosz született, ami 25 éve töretlenül népszerű.

4. Brazil (Terry Gilliam)
Az antiutópiák szintézise. A világa egyszerre új és régi, ismerős és idegen, ironikus és költői, egyszerre az 1984 koppintása és egyszerre eredeti. Abszolút kultuszfilm, Gilliam a csúcson.

5. Vissza a jövőbe (Robert Zemeckis)
Időutazásból vígjátékot forgatni? Ebből a furán hangzó ötletből se korábban, se később nem sikerült ilyen színvonalú produkciót létrehozni. Sportkocsiba épített időgép, randi a fiatalkori mamával, gitárszóló az évfolyam bálján, ráadásul még a szülőket is össze kell hozni... A tizenévesek álmainak netovábbja.

6. Terminator 2 (James Cameron)
A jövőből érkezett cseppfolyós robot örökre beírta magát a filmtörténelembe. A T2 azon ritka filmek közé tartozik, amikor a folytatás jobb, mint az eredeti.

7. Total recall - Az emlékmás (Paul Verhoeven)
Egy kétkezi munkás a Földről néhány nap alatt egy marsi felkelés vezére lesz, ráadásul egy ősi, idegen eredetű gépezetet is beindít, amivel légkört teremt a Marsnak. És mindeközben nem lehetünk biztosak benne, mindez valóban megtörténik-e, vagy a történések lánca csak a képzelet szüleménye. (Sharon Stone ebben a filmben dobbantotta meg először a férfiszíveket - az Elemi ösztön csak ezután jött...)

8. 2001: űrodüsszeia (Stanley Kubrick)
35 éves alapmű, a sci-fi mai, modern látványvilágának megteremtője, ugyanakkor a régi, filozofikus közelítés egyik utolsó mohikánja. Klasszikus jelenetek tárháza: a monolit, a feldobott csont, a keringőre forgó űrállomás, Bowman harca HAL9000-rel, a mesterséges intelligenciával.

9. Különvélemény (Steven Spielberg)
Régi értékeket hordozó mai film: a történet, a rengeteg futurista eszköz és kütyü a klasszikus SF világát idézi, a jövő megjelenítése és az akció azonban ízig-vérig XXI. századi színvonalú.

10. Harmadik típusú találkozások (Steven Spielberg)
Ez a harmadik film a tízes listán a kapcsolatfelvétel témájában, ugyanakkor ez kötődik leginkább egy adott korszakhoz. Ugyanis a hetvenes évek ufó-őrületét lovagolja meg, mindent belepakolva a filmbe, ami annak idején lázban tartotta a közvéleményt.

Ami kimaradt
Tudom, sokan fel fognak szisszenni, de nem véletlenül hagytam ki két klasszikust. Az Alien egyszerűen nem az én világom: egysíkúnak tartom az ijedt rohangálást a szűk folyosókon. A Szárnyas fejvadász-t pedig előbb olvastam, mint láttam - és a film épp az ellenkezőjéről szól, mint a könyv. Ezt a mai napig nem tudtam megbocsátani a rendezőnek. Már csak azért sem, mert Dick műveiből egyébként olyan filmek készültek, mint a Különvélemény, a Total recall, Az elhagyott bolygó és az Imposztor.

És amiket nagyon nehéz volt kihagyni: Jurassic Park 1 & 2, Majmok bolygója (az eredeti), Dark City, Az ötödik elem, 12 majom, A mélység titka, Galaktitkos küldetés, Apollo 13, X-Men 1&2, Támad a Mars!, 13. emelet, Existenz, Truman-show, Strange Days, Delicatessen.

Juhász György, az [origo] főszerkesztő-helyettese
aka Indy, a
Solaria.hu alapítója