10 évvel ezelőtt halt meg River Phoenix, Hollywood reménysége, ragyogó tehetsége, egy új színész-generáció vezető egyénisége. A 23 éves lázadó fiú kábítószer-túladagolásban vesztette életét barátja, Johnny Depp mulatójában, testvére, Joaquin Phoenix karjaiban. Bár élete, halála, és rövid, de gazdag pályája alkalmassá tették arra, hogy legendává váljon, egy évtizeddel tragédiája után úgy tűnik, az utókor inkább elfeledi.

1993 novemberében a 23 évesen elhunyt River Phoenixet temette családja és szűk baráti köre. Édesanyja, Arlyn Dunetz megdöbbentő emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel: elmesélte, hogy 1970 augusztusában 48 órán keresztül vajúdott elsőszülött fiával, aki sehogy sem akart világra jönni. Majd mikor végül mégis rászánta magát a születésre, az édesanya szerint "mintha ultimátumot adott volna, hogy nem marad sokáig".

Az orosz-magyar származású Arlyn Dunetz és férje, John Bottom mindent megtettek azért, hogy fiuk és testvérei élete egy percig se teljen abban az átlagos tespedésben, melyben véleményük szerint Amerika lakosságának jó része leledzett. A hippi szülők 1968-ban egymástól függetlenül hagyták el középosztálybeli családjukat, hogy aztán egymásra találva a szabadság és a szerelem jegyében alapítsanak családot.

Talán épp nászéjszakájuk gyümölcse volt River Jude Bottom, később Phoenix, aki már egy kommuna tagjaként látta meg a napvilágot. A közösség David Berg szellemi vezetése alatt verbuválódott Children of God, vagyis Isten gyermekei néven. Vallásuk a szexuális gyönyörökben gyökerezett, melybe a tagok gyermekeit is beavatták.

River később úgy nyilatkozott, hogy négyévesen veszítette el a szüzességét. Tízéves volt, amikor csömöre lett a szextől, és négy évig önmegtartóztató életet élt. Közben a család hét főre terebélyesedett. A szülők minden gyermeküknek szimbolikus nevet adtak: River (folyó) után lányuk a Rain (eső) nevet kapta, majd világra jöttek a többiek: Leaf (falevél), aki később Joaquinre váltott, Summer (nyár) és Liberty (szabadság).

1975-ben Isten gyermekeinek misszionáriusaként Venezuelába költöztek. Minthogy a szülők semmiképp nem óhajtottak visszailleszkedni a polgári életformába, alig tudták eltartani a családot. Végül úgy döntöttek, hogy a gyerekeket teszik meg családfenntartónak, akiket kivezényeltek az utcára, hogy énekléssel, koldulással keressék meg a kenyérrevalót. Arlyn ekkor ismerte fel fiai tehetségét az előadó-művészetben.