Amélie a Trabantok országában

A Good Bye, Lenin! című német nosztalgiafilm hamarosan Magyarországon folytatja hódító útját, melybe már a világ 65 országa kapcsolódott be. Az év német kasszasikere az újraegyesítés idejére, a Berlini Fal leomlásához kalazulja a nézőt, és abszurd humorral mesél a korszakról. A film zenéjébe most Ön is belehallgathat az [origo] oldalán, sőt, játékunkon meg is nyerheti a cédét!

A Good Bye, Lenin! című német kasszasikernek vajmi kevés köze van az Amélie csodálatos élete című francia világsikerhez - legalábbis, ha a két filmet tartalmilag vetjük össze. Előbbi a német újraegyesítés idején játszódik, és a németek nemrég támadt nosztalgiaérzésére apellál (vagyis egy újabb retro-film), utóbbi a párizsi Montemarte gyönyörűséges lakójának szerelmi történetét meséli el. Ha mégis valamiféle áthallást fedeznénk fel a két alkotás között, nem a fülünk csal meg minket.

A zenei aláfestést ugyanis mindkét mű esetében Yann Tiersen produkálta. A francia zeneszerző pedig nem tudott hirtelen stílust váltani, és mindkét alkotásban a balladikus, romantikus zongorahúrokat pengeti, némi vonós kísérettel. A Good Bye, Lenin! soundtrackjét hallgatva sosem jönnénk rá a film tartalmára, sem a korszakra, melyet megidéz.

Sehol nem találjuk a szocializmus végnapjaira utaló zenei elemeket, sem a bimbózó punk-korszak szólamait. Tiersen dallamai inkább elringatnak éteri hangulatukkal, kellemes zongorafutamaikkal, az emlékezés lágy akkordjaival. Csupán néha veszik át a terepet a fúvósok, és máris közelebb kerülünk a témához, melyről a film szól, és a történet humorához.

Hallgasson bele a Good bye, Lenin! zenéjébe!
01. Summer 78 (instrumental)
02. Coma
03. Childhood (1)
04. From prison to hospital
05. Mother
06. Watching Lara
07. Dishes
08. First rendez-vous
09. The decant session
10. Lara's castle
11. The deutsch mark is coming
12. I saw daddy today
13. Birthday preparations
14. Good bye, Lenin!
15. Childhood (2)
16. Letters
17. Mother's journey
18. Preparations for the last tv fake
19. Mother will die
20. Father is late
21. Father and mother
22. Finding the money
23. Summer 78 (with Claire Pichet)


Yann Tiersen zenéje - úgy tűnik - egyszer rátalált a filmre, amellyel összhangot alkotott (ez az Amelie volt), és ha a Good Bye, Lenin!-hez nem is alkalmazkodik tökéletesen, önmagában kellemes perceket szerez.

KAPCSOLÓDÓ CIKK