A pokol, és ami alatta van

Lucas Moodysson új filmje, a Lilja 4-ever egy hosszú folyamat eredménye, egy alkotói pálya fontos állomása. Bár az ötlet egy pillanat alatt született, a gondolat régóta nem hagyja nyugodni Svédország legsikeresebb fiatal rendezőjét. A 16 éves kamaszlány tragikus történetét az élet kínálta, szinte rendezni sem kellett.

Lilja története nem egyedülálló és nem ismeretlen, mégis megrendítő, ahogy Lucas Moodysson filmjében megelevenedik. A Lilja 4-ever 16 éves főszereplője már a felnőttkor küszöbén kilátástalan élet elébe nézhet. Környezete és személyes sorsa is abba az irányba terelik, hogy elveszítse az uralmat önmaga felett, és akarattalan tárgyként szolgálja ki mások igényeit. Szinte hihetetlen, hogy erre a sorsa épp egy fiatal svéd filmrendező lett érzékeny, akit csak empátiája vezérelt az alkotás elkészítésében.  

"Nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mikor és hogyan született ez az ötletem"- mondja Lucas Moodysson. "Csak annyit tudtam, hogy a Together után a következő filmemben mélyebbre akarok ásni. Az életnek azokat a pillanatait, amikor a gondolatok egyszer csak kristálytisztán jelennek meg az ember fejében, nagyon nehéz leírni. Tudom, hogy mikor történt, tudom, hogy éppen milyen zenét hallgattam, de mindez hadd maradjon meg az én titkom."

Pedig a történet korántsem hétköznapi abban a közegben, ahol Moodysson él. Nem is Svédország a fő helyszíne, hanem egy szovjet utódállam, ami a teljes lepusztulás állapotában leledzik. Az ott élő emberek sorsa reménytelen, se pénz, se munka, se fogyasztás nincs a környéken - mindenki csak vegetál, és halmozza a gyűlöletet magában. Ide született Lilja, akit kamaszkorában elhagy az édesanyja, és Amerikába szökik egy férfival. Lilja egy darabig várja, hogy érte jöjjenek, amikor azonban kiderül számára, hogy erre semmi remény, kénytelen gondoskodni magáról.

Munkába nem állhat, hiszen még tanul, és mása sincs, amit eladjon, csak a teste. Egy idő után tehát áruba kell bocsátania nőiességét, hogy ennivalót vehessen magának. Bár az élet sokszor megtanítja arra, hogy senkinek ne higgyen, Lilja még mindig naiv. Hisz az első férfinak, aki nem azonnal az ágyba akarja vinni. Örömmel tartana vele még az ismeretlen Svédországba is. Egyetlen barátja, a 11 éves Vologya ugyan minden erővel megpróbálja visszatartani, de Liljának már csak vágya van: hogy elszakadjon a jelenétől. Nem is sejti, hogy a jövő még ennél is rosszabbat tartogat a számára.

"Mihelyt megvolt az ötlet és összeállt a fejemben a történet, az egész univerzumot láttam benne. Magában foglalt egy személyes tragédiát - Lilja tragédiáját - és egy nagyobb, szélesebb értelemben vett politikai valóságot. Akkor úgy éreztem, hogy már meg is van a film. Végeztem egy kis kutatást, de lényegében a sztori teljesen kész formában pattant ki a fejemből"- emlékszik Moodysson.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK