Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta idei jelöléseit az Európai Filmdíjakra. A Félixet, az "európai Oscar"-t december 6-án Berlinben adják át 10 kategóriában. Magyar alkotás nem szerepel a versenyben.

A legtöbb jelölést, szám szerint ötöt a Good by, Lenin! című német film, Wolfgang Becker rendezése kapta (a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színész, a legjobb színésznő és a legjobb forgatókönyv kategóriájában), amelyet egy hete nagy érdeklődés mellett játszanak Magyarországon is (a film nézőszáma 4 nap alatt meghaladta a hatezret).  

4-4 jelölést kapott Lars Von Trier Dogville és Stephen Frears Gyönyörű mocsokságok című filmje. A legrangosabb díjért, az év európai filmjének járó kitüntetésért 6 film versenyez: a Good by, Lenin! mellett két angol film, az In this World (2003-ban a Berlinale Arany Medve-díjas alkotása) és a Gyönyörű mocsokságok, a spanyol-kanadai My Life Without Me, a francia-angol Swimming Pool, valamint a dán-holland-svéd-francia-angol-német koprodukcióban készült Dogville.

A legjobb nem európai filmnek járó szoborért meglehetősen vegyes mezőny száll versenybe: a Disney hatalmas kasszasikert aratott animációs filmje, a Finding Nemo éppúgy esélyes, ahogy Sofia Coppola romantikus vígjátéka, a Lost in Translation, Clint Eastwood legújabb rendezése, a Mystic River, a japán Kitano Takesi szamuráj-drámája, a Zatoichi, Quentin Tarantino Kill Bill-je, a Korcs szerelmek rendezőjének (Alejandro Gonzalez Inarritunak) legújabb alkotása, a 21 Grams, a kanadai Denys Arcand cannes-i nyertes The Barbarian Invasions című filmje, és a koreai Kim Ki-Duk Spring, Summer, Fall, Winter című munkája.

A nominált filmek közül hamarosan több is megérkezik a magyar mozikba, így pl. az In This World, a My Life Without Me, a Swimming Pool, a The Mother, az olasz Nem félek, a dán-norvég Reconstruction és az angol Young Adam; más filmek pedig a december 4-én kezdődő budapesti Európa Filmhét programján szerepelnek (pl. a német A berni csoda és a francia A férfi a vonatról).