Sir Ian McKellen kénytelen volt visszalépni A velencei kalmár című Shakespeare-dráma filmváltozatának főszerepétől, ezért a rendező Jeremy Ironsot kérte fel, hogy helyettesítse. Az alkotás másik főszerepét, Shylockot Al Pacino alakítja, Bassanio pedig Joseph Fiennes lesz.

Sir Ian McKellen egyeztetési problémák miatt volt kénytelen lemondani arról, hogy ő alakítsa Antoniót, Shylock ellenfelét A velencei kalmár című filmben, melyet így Jeremy Irons fog játszani. A 30 millió dolláros költségvetésű Shakespeare-adaptációt novemberben kezdik forgatni Luxemburgban, Al Pacino főszereplésével, és további húzónevet jelent a film számára, hogy Bassaniót Joseph Fiennes játssza.

A női szerepekben azonban eddig ismeretlen arcok tűnnek majd fel: Portiát Lynn Collins alakítja, aki - miután végzett az egyik legnevesebb amerikai művészképzőben, a Juilliard Schoolban - a Haunted című tévésorozatban tűnt fel; Jessica pedig a burmai-skót ősöktől származó Zuleicha Robinson lesz. A rendezésért Michael Radford (az 1984 rendezője) felel.