Nem lehetett könnyű egymás után két olyan negatív hőst ábrázolni, akiknek hasonló szorongási vannak, és hasonló módon dolgozzák fel: egy fantázia alak bőrébe bújnak. A Vörös Sárkány és a Pók főszerepe azonban több különbséget is mutat, mindenekelőtt a két rendező látásmódja, és a két produkció nagyságrendbeli különbözősége miatt.

A Vörös Sárkány - Ralph Fiennes és Emily Watson

"Vonzódtam ehhez a figurához. Magányos és el van zárva a külvilágtól" - nyilatkozta David Cronenberg Pók című filmjének címszerepéről. "Megjelenésében is csodabogár, és nyelvi kifejezőkészségében is furcsa. Óriási erőfeszítésébe kerül, hogy összeállítson egy mondatot. Óvatos, de nem hülye; éber, de nem árulja el magát. Nagy kihívást éreztem a figurában."

Bizonyára alakításai épp azért aratnak akkora sikert, mert az ő ábrázolásában választ kapunk arra, hogy mitől válik valaki torzult személyiséggé. "Borzasztó cimke, ha valakire ráragasztják, hogy 'megkínzott lélek'. Szerintem a legtöbb ember küszködik valamilyen sérüléssel. Egyszerűen csak túldramatizáljuk azokat a döntéseket, amiket meghozunk, és egy magasabb szintre helyezzük őket, ahol már valódi drámának látszanak. Én szeretem érezni azt az energiát, ami ezeket az embereke hajtja. Egyik legrégibb inspirációmat Paul Scofield adta, amikor eljátszotta Salierit az Amadeus-ban. Szinte éreztem az energiák kisülését. És hasonló élmény volt számomra Judi Denchet látni Kleopátra szerepében."

A Pók forgatásán David Cronenberggel

Ezeket az erőket felhozni magából azonban olyan teljesítmény, mely után feltétlenül szükség van a feltöltődésre.Ezért is döntött úgy, hogy a Vörös sárkány és a Pók után egy könnyed műfajba kalandozik, és megmutatja, hogy komédiázni is képes. "Amikor megkaptam az Álmomban már láttalak forgatókönyvét, arra gondoltam: remek, ez egy kedves, egyszerű vígjáték, amiben Jennifer Lopez szép ruhákba bújhat, és egymásba szerethetünk. Azt gondoltam: 'Ez az, ami most kell nekem!'

És Fiennes megérzése helyesnek bizonyult: a furcsa páros jól működött a vásznon, és nagy sikert aratott a közönség körében (a film 55 millió dollárból készült, és több mint 100 milliót hozott). Neki pedig meghozta a kedvet újabb vígjátékokhoz: legközelebb Sandra Bullock mellett komédiázik a Vapor című filmben, jövő évben pedig az idős angol mesterrel, James Ivoryvel forgatja a The White Countess (A fehér grófnő) című filmet.