Ne tévesszen meg senkit a Gyönyörű mocsokságokat hirdető poszter: Audrey Tautou érzéki meztelensége csak álca - valójában sokkal többet nyújt Stephen Frears legújabb alkotása. A film London egy ismeretlen szféráját tárja a közönség elé, melyben a bűncselekmény mindennapos, és örökre büntetlen maradhat.

A nigériai Okwe (Chiwetel Ejiofor) illegálisan él Londonban, ahol főállásban taxizik, éjszaka pedig egy szálloda recepciósa. Mivel így is alig él meg, közösen bérel szobát egy török menekülttel, Senayjal (Audrey Tautou), aki szobalányként dolgozik a hotelben - szintén illegálisan. Okwe egy napon szörnyű dologra bukkan az egyik szobában, és kínkeservvel felépített új élete máris veszélybe kerül, akárcsak Senay egészsége.

London több millió brit állampolgár otthona, és több ezer illegális bevándorló egyetlen esélye az emberhez méltó életre. A két réteg egymásra utalt, de teljesen elkülönült világban él, a várost két, teljesen eltérő arcáról ismeri. A "kiváltságosok" egyike, Steven Knight (a Legyen Ön is milliomos! című kvízműsor ötletgazdája) azonban egyszer csak észrevette, mi zajlik a felszín alatt, és képzeletben átélte a kiszolgáltatott bevándorlók sorsát.

Forgatókönyvet írt belőle, és megkereste vele régi barátját, Paul Smitht, aki filmgyártó céget vezet. A történetnek már az első változatát elküldték Stephen Frears rendezőnek, aki azonnal beleszeretett. Frears magától értetődő választás volt, hiszen a nyolcvanas években már foglalkozott londoni tematikájú filmekkel, kezdetben ezekkel szerzett magának hírnevet (Én szép kis mosodám, Hegyezd a füled).

"Ha az ember valami frisset és eredetit akar, elég hamar a bevándorlóknál fog kikötni"- meséli Frears. "Ez tényleg új dolog, gyerekkoromban még nyoma sem volt a jelenségnek. Ha az ember Edward-kori regényt akar feldolgozni, nem fog bevándorlókba botlani, ha viszont kifejezetten modern problémával szeretne foglalkozni, keresve sem találhat jobbat, hiszen ezen a téren zajlanak a legnagyobb társadalmi változások Nagy-Britanniában, amelyek a politikára is befolyással vannak."

A film készítőit leginkább az ragadta meg Knight történetében, hogy olyan thriller, amelynek politikai mögöttes jelentései vannak - és nem fordítva: nem politikai film, amelyet krimibe csomagoltak, hogy eladhatóvá váljon. "Ez a történet semmilyen értelemben nem tekinthető szokványosnak, és ebben rejlik az ereje" - vallja Smith. "Nagyon sötét világot fest elénk: Londonnak azt a részét, amelynek létezését senki nem akarja észre venni, pedig bizonyos módon mindannyian hasznot húzunk belőle, amikor éttermeket vagy szállodákat látogatunk."

A rendező nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megtalálja Okwe tökéletes megformálóját, hiszen a figura gyakorlatilag minden jelenetben szerepel. A nigériai származású, de Angliában született Chiwetel Eijofort a Blue/Orange című színdarabban látta először, de mivel sokkal fiatalabbnak gondolta a valódi koránál, ezért nem volt benne biztos, hogy ő az embere. Ennek ellenére megkérte, hogy próbaképpen vegyen videóra néhány jelenetet.

Forrás: UIP Dunafilm
Gyönyörű mocsokságok - Sergi Lopez

"Miután elolvastam a forgatókönyvet és beszéltem Stephennel, a barátaimmal rendeztem otthon egy videós próbafelvételt" - emlékszik vissza Chiwetel Ejiofor. "Három-négy jelenetet vettünk fel, mert ennyiből már el lehet dönteni, hogy jól ragadom-e meg a karaktert. Okwe karakterében nagyon sok lehetőség rejlik, ezért teljesen ösztönösen közelítettem meg őt."

És bár Frears tovább folytatta a meghallgatásokat, Ejiofor alakításában volt valami, ami megfogta, és nem hagyta nyugodni. "Nemes és bölcs ember. A válogatások során lassan ő lett a favorit. Visszagondolva pedig már-már nevetséges, hogy mennyit hezitáltam - de hát Okwe megformálása nagy felelősség, ezért nem akartam elkapkodni. Szóval végül Ejiofort választottam, aztán később arra gondoltam: 'Jézusmária, hogyhogy nem vettem észre azonnal? Hiszen ez az ember egyszerűen fenomenális!'"

A színész végül olyannyira bevált a szerepben, hogy a kritikusok ódákat zengtek róla, a filmesek pedig több ajánlattal keresték meg. (Legközelebb az Igazából szerelem című brit szuperprodukcióban látható, és Woody Allen is felkérte legújabb filmje egyik főszerepére.)