Karácsony közeledtével a gyermek- és ifjúsági film műfaja vette át a hatalmat a mozikban, és úgy tűnik, meg is találják a közönségüket. Magyarország - kis késéssel - még a Némó nyomában című animációs filmnek örül, Amerikában azonban hétről hétre újabb sztár mutatkozik be egy mesefigura bőrében.

A csütörtöki premierfilmek taroltak a Budapesti mozikban, és - amint az várható volt - lenyomták a Mátrix-Forradalmak-at. A legtöbb nézőt - szintén a várakozásnak megfelelően - a Némó nyomábancímű animációs film vonzotta, ami Amerikában már kiérdemelte a "minden idők legsikeresebb animációs filmje"-címet.

A Disney és a Pixar stúdió közös műve az óceán rejtekébe kalauzolja a közönséget, és sikerének titka vélhetően abban rejlik, hogy minden korosztály számára van mondanivalója. Ha a tengerentúli eredményeket vesszük figyelembe, könnyen előfordulhat, hogy Némó hónapokon át uralja majd a nézettségi listákat.

A budapesti közönség második favoritja egy magyar alkotás, a Kontroll lett, mely első hétvégén mért 24 ezer nézőjével óriási sikert könyvelhetett el. (A filmet forgalmazó Budapest Film azóta 40 ezres nézőszámról tudósított.) Ezzel az eredménnyel páratlan dicsőséget aratott (még a Valami Amerika első hétvégi adatait is lepipálta!), és felcsillantotta a reményt, hogy eléri majd a 100 ezres nézőszámot. A Kontroll tehát szorosan ott van Némó nyomában, és minden bizonnyal az év legsikeresebb magyar filmje lehet.

Colin Farrell és Samuel L. Jackson "hagyományos" akciófilmje, a S.W.A.T . harmadikként ért célba, épp 10 ezerrel kevesebben váltottak rá jegyet, mint a Kontroll-ra. A Mátrix-Forradalmak-nál így is jobban teljesített, hosszú jövőre azonban aligha számíthat.

A lista 10. helyén a negyedik filmpremier, Stephen Frears Gyönyörű mocsokságokcímű alkotása szerepel, mely komoly témája és lassú tempója mellett az első hétvégén 2329 nézőt csábított a mozikba. Ez az adat a megtévesztő plakáthoz képest (melyen Audrey Taotou néz vissza kacéran, félmeztelen) nem túl jó, a film igényes művészi értékeihez viszonyítva viszont kiváló eredmény. 

A hét bukását a Dustin Hoffman és Susan Sarandon nevével fémjelzett Holdfényév című melodráma könyvelhette el, melynek búskomor történetére mindössze 889 filmrajongó volt kíváncsi.