A romantikus komédia legnagyobb brit szakértője, Richard Curtis (aki többek között a Négy esküvő, egy temetés, és a Sztárom a párom forgatókönyvéért felel) ezúttal minden tapasztalatát belesűrítette új filmjébe, amit az évek során összegyűjtött. Az Igazából szerelem című alkotásban kilenc szálon fut a cselekmény, és mind az érzelmek egy másik aspektusát tárja elénk. 

David (Hugh Grant) Nagy-Britannia frissen megválasztott miniszterelnöke, aki épp hivatalának elfoglalására készül. Figyelmét azonnal megragadja egyik titkárnője, Natalie (Martine McCutcheon), aki képtelen a jó modorra, de a faragatlansága nagyon jól áll neki. David bimbózó érzelmeit egy csapásra összezavarja egy jelentnek, aminek véletlenül lesz tanúja: az amerikai elnök (Billy Bob Thornton) erőteljes ostromba kezd Natalie-nál. A lány repül a Downing Street-i rezidenciáról, David pedig csak sokkal később meri bevallani magának, miért is jelentett neki annyit az az incidens.


Hugh Grant harmadszorra kapja meg Richard Curtistől ugyanazt a szerepet. Először a Négy esküvő, egy temetés-ben, majd a Sztárom a párom című filmben játszott félszeg, de intelligens, önironikus, de érzelmes karaktert. Bár unalmas, még mindig szórakoztató a játéka, egy táncbetéttel pedig meg is fűszerezi a már látott kliséket. Martine McCutcheon Angliában a londoni proletár réteg legnagyobb karriert befutott csillaga, aki az EastEnders című sorozatban tűnt fel, és azóta is sikerrel alakítja a feltörekedett szegény lányokat. Natalie figurája tehát számára sem volt új, de a Nagy-Britannián kívüli országok közönsége előtt most mutathatta meg magát először. Billy Bob Thornton az amerikai elnök szerepében azonban mindkettőjüket lejátssza a színről.