Gwyneth Paltrow egy nemrég készült interjúban elárulta, hogy a Szerelmes Shakespeare című filmje óta (melynek főszerepéért Oscar-díjjal jutalmazták) összesen két olyan filmet forgatott, melyet szeret: A tehetséges Mr. Ripley-t, és a Tenenbaum, a háziátok című művet. A sort - személyes okokból - folytatja legújabb, Sylvia című filmje.

Szívörvény, Tökéletes gyilkosság, A nagyon nagy ő, Költői szerelem - ezek azok a filmek, melyek főszerepét Gwyneth Paltrow ugyan ejátszotta,  de nem tartja őket sokra. A Londonban élő színésznő az Entertainment Weekly című brit lapnak nyilatkozva elárulta, hogy a Szerelmes Shakespeare című alkotás óta (melyet 1998-ban készített, és melynek főszerepéért 26 évesen Oscar-díjat vehetett át) mindössze két olyan filmet forgatott, melyek közel állnak a szívéhez.

Egyik ezek közül A tehetséges Mr. Ripley 1999-ből, mely rangos alkotói csapattal készült: Anthony Minghella rendezte, és Jude Law, Matt Damon, Cate Blanchett és Philip Seymour Hoffman volt Paltrow partnere.

Másik kedvenc munkája pedig a 2001-ben megjelent Tenenbaum, a háziátok, melynek abszurd világát Gene Hackman, Angelica Huston, Ben Stiller, Bill Murray, Luke és Owen Wilson, valamint Paltrow játéka teszi teljessé.

Bár ezek az alkotások nem nyertek Oscar-díjakat, a színésznő szerint pályájának fontos állomásai voltak. Csakúgy, mint legújabb munkája, a Sylvia című életrajzi film, melynek címszerepét édesapja tanácsára vállalta el. Bruce Paltrow rendező és producer volt, és nemsokkal azután halt meg, hogy lánya megelevenítette a nagy amerikai írónő, Sylvia Plath élettörténetét filmen. A kész alkotást azonban már nem láthatta.

Gwyneth Paltrow többször elmondta már, hogy édesapja halála megváltoztatta az életét, és sok dolgot átértékelt. Azt is elhatározta például, hogy ezentúl kevesebbet dolgozik, maximum egy-két filmet készít évente. "Már nem vagyok olyan lelkes, mint azelőtt, mikor még nem tudtam, merre tart az utam. Az az izgága feszültség elmúlt belőlem, és ma már az okoz izgalmat, hogy tudom, mit teszek, és azt is, hogy mit akarok."

Legközelebb például a Proof című filmben szeretné megmutatni, mire képes, melynek főszerepét színpadon már nagy sikerrel játszotta.