Oscart kap a Rózsaszín párduc atyja

A legközelebbi Oscar-gála életműdíját Blake Edwards, a Rózsaszín párduc-sorozat és az Álom luxuskivitelben című klasszikus alkotás rendezője kapja. Híres és sikeres munkái ellenére az amerikai filmest mindössze egyszer jelölték Ocsra-díjra, akkor sem ő nyerte el a szobrot.

A 81 éves Blake Edwars 2004. február 29-én, a 76. Oscar-díjkiosztó gálán veheti át életműdíját a Los Angeles-i Kodak színházban. Az idős filmes életében mindössze egyszer fordult elő, hogy esélye volt hasonló színpadi szereplésre: az 1982-es ünnepségen izgulhatott a legjobb forgatókönyv kategória egyik jelöltjeként, ám Victor/Victoria című munkáját végül mégsem díjazta az Amerikai Filmakadémia.

Edwards legismertebb alkotásai azonban Oscar-szobrok nélkül is beírták magukat a filmtörténetbe, mindenekelőtt a Peter Sellers főszereplésével készült Rózsaszín párduc-sorozat, melyből összesen hét epizódot rendezett (az elsőt 1964-ben, az utolsót pedig 1993-ban), és az Audrey Hepburn főszereplésével készült, felejthetetlen Álom luxuskivitelben.

Blake szinte beleszületett a rendezői székbe, ugyanis egy rendező-dinasztia legfiatalabb sarjaként jött a világra. Nagyapja, J. Gordon Edwards némafilmeket készített, édesapja pedig színházban alkotott.

Az ő rendezői munkásságát azonban egy rövid színészi karrier előzte meg a '40-es években, és egy gazdag forgatókönyvírói pálya követte, mely öt évtizeden keresztül tartott. Most is épp egy forgatókönyvön dolgozik: a 2005-re tervezett A rózsaszín párduc születése című film cselekményét szövi (melyben Peter Sellers egykori szerepét Steve Martin veszi át). 

Blake Edwardsnak azonban már nagy erőfeszítést jelent a munka, mivel évek óta krónikus fáradtság szindrómában szenved. Felesége, Julie Andrews (Amerika legnagyobb musical-színésznője) 34 éve tart ki mellette.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK