Elhunyt Alan Bates világhírű angol színész - jelentette be az ügynöke, Rosalind Chatto vasárnap. Az éppen egy éve lovaggá ütött színpadi és filmszínészt 69 évesen győzte le a rák  egy londoni kórházban, szombaton este.

Sir Alan Bates több mint ötven filmben játszott, többek közt a Zorba, a görög író hősét alakította, de játszott orosz zsidót is John Frankenheimer The Fixer című filmjében, amiért Oscar-díjra is jelölték.

Híres filmje volt még a Szerelmes asszonyok (1968), amelyben meztelenül birkózott Oliver Reeddel, legutóbb pedig Robert Altman kosztümös drámájában, a Gosford Parkban (2001) nyújtott felejthetetlen alakítást Mr. Jennings, a lakáj szerepében.

Bates a II. világháború utáni brit "dühöngő ifjúság" egyik jeles alakja, a fiatal nemzedék egyik legünnepeltebb jellemábrázolója volt színpadon. 1950-ben épp a Dühöngő ifjúság című színmű főszerepében hívta fel magára a figyelmet, de hosszú pályája során számtalan Shakespeare- és Csehov-hőst is alakított.

1960-ban kezdett filmezni mindjárt a kor legnagyobb színésze, Laurence Olivier oldalán, akivel a The Entertainer című alkotásban dolgozott együtt. Sokoldalú tehetsége élete végéig biztosította helyét a színészi pályán.

II. Erzsébet angol királynő éppen egy éve, a hagyományos újévi kitüntetések keretében ismerte el Bates érdemeit az angol színház és film terén.