A Jedi után most a Király is visszatért, s ezzel felkerült a korona Peter Jackson trilógiájára is. A Gyűrűk Ura befejező részéről szinte csak szuperlatívuszokban érdemes beszélni, s nyugodtan állíthatjuk, hogy napjaink trilógiái - a Mátrix és a Csillagok háborújának új részei - a nyomába sem érhetnek az immár befejezettnek tekinthető Tolkien-hármasnak.

Bár a mester keményvonalas rajongói bizonyára találnak majd kivetnivalót a több mint háromórás monstre alkotásban, Peter Jackson filmjére aligha lehet panasz. A Király visszatér kerekké teszi az első két részt, amely jobbára a szereplők és a történet bemutatásáról szólt, illetve csekély ízelítőt nyújtott a látványos csatajelenetekből. Szándékos a "csekély" szó használata, hiszen a Két torony-ban látható Helm-szurdoki összcsapás pajkos számháborúnak tűnik a Minas Tirith-i grandiózus ütközethez képest.

A történet szereplőinek ábrázolása is a harmadik részben teljesedik ki. A méltó helyét elfoglaló Aragorn, a bölcs fehér mágus Gandalf, a két minden lében kanál hobbit Trufa és Pippin, a játékos rivalizálást tovább folytató mogorva törpe, Gimli és a légies mozgású elf Legolas s természetesen a gyűrű két hordozója, Csavardi Samu és Frodo személyiségébe is mélyebb betekintést nyernek a nézők, mint az első két rész alapján. A Király visszatér bemutatja a Két torony abszolút sztárjának, a tragikus sorsú Gollamnak a történetét is, megláthatjuk a hasadt személyiségű, de alapvetően szeretni való teremtmény igazi arcát is - s ezzel nem lövünk le túl sokat a filmélményből, hiszen ez már az első néhány képkockán megtörténik.

A szintén a második epizód üde színfoltjait képező entek is szerephez jutnak néhány perc erejéig, s ők csupán töredékét képezik a film által felvonultatott, lélegzetelállító látványelemeknek. A Peter Jackson által alapított WETA speciális effekteket készítő csapata ugyancsak megdolgozott a pénzéért, hiszen a különleges hatások garantáltan székhez szegezik a nézőket. A dicséret azonban kijár a hanghatásokért és a zenéért felelős csapatnak, valamint a forgatási helyszíneket kiválasztó rendezőnek, aki Új-Zéland valóban mesébe illő tájait alakította Középföldévé.

Forrás: Intercom

A Király visszatér tehát méltó befejezése a trilógiának, amely összességében csak a legnagyobb klasszikusokhoz mérhető, s méltó adaptációja Tolkien remekművének, amely egy másik világba ültetve mesél olyan értékekről, mint a bátorság, a barátság, a szerelem és a béke.

Andersen Dávid