A hazai filmszínházakban csendesen kezdődött az új esztendő, s bár a filmrajongók nagy számban tették tiszteletüket a mozikban, ez csupán alighanem a vihar előtti csend, a Király visszatérése előtt. Peter Jackson trilógiájának befejező epizódja továbbra is uralja a külföldi filmszínházakat, s várhatóan ugyanezt fogja tenni a január 8-i bemutató után itthon is.

A Tolkien-trilógia második része, A két torony, minden elképzelhető rekordot megdöntött Magyarországon. Az Elijah Wood és Viggo Mortensen főszereplésével forgatott filmre a bemutatót követő hétvégén több mint 100 ezer budapesti néző volt kíváncsi, s a nemzetközi sikerekből ítélve jó esély van rá, hogy az egy évvel ezelőtt felállított rekordot megdönti majd A király visszatér.

Valószínűleg az ünnepek utáni utolsó lazább hét lehet az oka, hogy az elmúlt egy esztendő nyolcadik legforgalmasabb hétvégéjét tudhatják maguk mögött a magyar mozik, ugyanis az újonnan bemutatott filmek nem muzsikáltak túl fényesen, s a nézők inkább a már műsoron lévő alkotásokat választották. A medál címmel bemutatott aktuális Jackie Chan-darab csupán a hetedik helyet tudta produkálni a nézettségi toplistán, ami annyit tesz, hogy az idén 50. életévét betöltő harcművész filmjére csak fele annyian voltak kíváncsiak, mint legutóbbi vígjátékára, a Szmokinger-re.

Szintén gyalázatosan produkált a francia Magasfeszültség című horrorfilm. A Cécile De France főszereplésével készült alkotásra valamivel kevesebb mint kétezren voltak kíváncsiak. A már műsoron lévő filmek azonban tovább erősítették a pozíciójukat. Robert Rodriguez Kémkölykök 3-D-jét már több mint 80 ezren, Sas Tamás Apám beájulna című vígjátékát több mint 56 ezren nézték meg. Továbbra is jól muzsikál Antall Nimród Kontroll-ja, amelyre immár 130 ezren váltottak jegyet. Az NDK-életérzést felelevenítő Good-bye, Lenin! pedig 40 ezer nézőt vonzott a mozikba.

2004 első hete után érdemes pár szót szólni a tavalyi év eredményeiről. A hazai mozik abszolút kedvence a már említett A két torony volt, nyomában a Mátrix második és a Terminátor harmadik részével. A negyedik helyen szintén egy folytatás, az Amerikai pite harmadik epizódja szerepelt. Az ötödik a Bazi nagy görög lagzi, ezt követi a Taxi és a Mátrix harmadik része. A lista utolsó harmadik helyén pedig sorrendben az alábbi filmek állnak: Johnny English, Bad Boys 2., Minden6ó.