A Directors Guild of America elnevezésű filmes szervezet Oscar-díjra jelölt rendezőinek listáján Peter Jackson az első helyen szerepelt A Gyűrűk Ura harmadik epizódjával, a nagy esélyesnek tartott Anthony Minghella neve nem került említésre.

Minghella, aki korábban az Angol beteg és a Tehetséges Mr. Ripley című filmeket rendezte, most azt Oscar-díjas Nicole Kidmannel és Jude Law-val forgatta le Charles Frazier könyvéből készült filmjét, a Cold Mountain-t. A várakozások ellenére azonban nem került fel a rendezői páholy listájára, amely listának a tagjai nagy eséllyel pályáznak az arany szobrocskára. Ez pedig jelentősen csökkenti esélyeit, hiszen 1949 óta csupán hat alkalommal történt olyan, hogy a legjobb rendező Oscar-díját olyasvalaki vehette át, aki nem szerepelt ebben a felsorolásban.

Peter Jackson mellett olyan rendezőket találtak érdemesnek a megtiszteltetésre, mint Clint Eastwood a Titokzatos folyó című filmjéért, Sofia Coppola Lost in Translation című vígjátékáért, Peter Weir a Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán-ért, s nagy meglepetésre Gary Ross a legendás versenylóról, Seabiscuitről szóló történelmi filmjéért, A vágtá-ért.

"Kicsit közhelyesen hangzik, de tényleg az jelenti a legtöbbet, amikor a kollegáitól kap elismerést az ember" - nyilatkozta a Jeff Bridges és Tobey Maguire főszereplésével forgatott film rendezője.

A Bill Murray és Scarlett Johansson főszereplésével készült Lost in Translation rendezőnője, Sofia Coppola a hollywoodi ikon Francis Ford Coppola lánya. Édesapja korábban a Keresztapa második részéért nyerte el a Directors Guild of America elismerését.
 
Peter Jackson lett az első rendező, akit három évben egymás után jelöltek, hiszen A Gyűrűk Ura trilógia mindhárom része esélyes volt a díjra.

A tavalyi esztendőben a DGA Rob Marshall Chicago című musicaljét találta a legesélyesebbnek, ám a 2003-as esztendő egyike volt a fent említett hat kivételes alkalomnak, s a legjobb rendező Oscar-díját végül Roman Polanskinak ítélték A zongorista című filmért.
 
A DGA életműdíját Mike Nichols, a Diploma előtt rendezője veheti át a február 7-én tartott ceremónia során.

Minghellának pedig így sincs oka a szomorúságra, hiszen Cold Mountain című filmjét választották az 54. berlini filmfesztivál nyitódarabjának. A tavalyi esemény első filmje a Chicago volt, amelyet később a legjobb film Oscar-díjával jutalmaztak.

A február 5-től 15-ig tartó fesztivál teljes filmlistája a hónap vége előtt bejelentésre kerül.