A Lé meg a Lola rendezője nagy fába vágta fejszéjét, amikor leszerződött Patrick Süskind bestsellerének, A parfümnek a megfilmesítésére.

A tizennyolcadik század Franciaországában játszódó történet az ifjú Jean-Baptiste Grenuille történetét meséli el, aki szaglóérzék nélkül született. Azonban a sors megáldotta egy olyan abszolút szaglással, amely lehetővé teszi számára, hogy elképzelje a létező összes illatot. Grenouille zsenialitásának bizonyítékaként parfümök készítésébe fog, ám a tehetséges fiatalember nem tud mértéket tartani, s olyan illatokat kezd előállítani, amelyekről azelőtt senki sem hallott. Mesterműveként pedig egy gyönyörű, fiatal szűzlány illatát keveri ki, amely azonban minden bonyodalmak okozója lesz. Süskind műve számos dicsérő kritikát kapott, különösen a halálról és érzékiségről szóló történet kibontásáért.

A film producere, Bernd Eichinger már három éve birtokában van a megfilmesítési jogoknak, azonban csak mostanára érett össze a stáb. A rendezést eredetileg Ridley Scottra bízták volna, azonban Eichinger Tykwert választotta a direktor székébe. A film főszerepére Johnny Deppet szemelték ki, de a 38 éves rendezőnek más tervei voltak. Egyelőre még nem tudni, ki fogja Grenouille szerepét játszani, azonban ha hinni lehet a pletykáknak, A Gyűrűk Ura és AKarib-tenger kalózai-nak egyik sztárja, Orlando Bloom a szerep várományosa. A dolog érdekessége, hogy egy nemrégiben felröppent hír szerint Tykwer a már említett Depp-pel együttműködve AMester és Margarita megfilmesítésébe fogott volna bele, ez azonban később kacsának bizonyult.