A meleg cowboyfilm műfaja eleddig meglehetősen háttérbe szorult, s bár a filmrajongók szerint a saját nemükhöz vonzódó férfiak ábrázolása megjelenik olyan filmekben is, mint a Top Gun és A Gyűrűk Ura, az amerikai préri első számú macsóit továbbra is olyan alakok után mintázzák meg, mint John Wayne és Gary Cooper. A Tigris és Sárkány rendezőjének filmje most megpróbálja megtörni a jeget.

Ang Lee a Kikötői hírek szerzőjének, E. Annie Proulxnak Brokeback Mountain című novelláját adaptálja mozivászonra. A két egymással szerelembe eső cowboy szerepére pedig már le is szerződtették Naomi Watts férjét, az ausztrál Heath Ledgert, illetve a Donnie Darkó-ból ismert Jake Gyllenhaalt.

Az 1961-ben Wyomingban játszódó történet két ranchon dolgozó férfi történetét meséli el, akik a közös lasszózások és dohányrágás közepette szeretnek egymásba. A cowboyok társadalma nem a toleranciáról híres, így a két szerelmesnek meg kell küzdenie az előítéletekkel és a rosszindulattal egy olyan társadalomban, amelyet a rodeók, az ivászat, a kocsmai verekedés és a macsók uralnak.

A két jóképű színész a legújabb felállás szerint szerepel majd Lee filmjében. Korábban olyan nevek felkéréséről is szóltak a pletykák, mint Hollywood ügyeletes szívtiprója, Colin Farrell, a Pearl Harbor és a Sólyom végveszélyben főszereplője, Josh Hartnett, illetve a Nagy hal-ban szereplő Billy Crudup.