Tobey Maguire óriási hátránnyal indult Hollywood meghódítására. Nem volt kiegyensúlyozott családi háttere, nem volt figyelemfelkeltő külseje, és nem voltak kapcsolatai sem. Egyetlen tulajdonsága volt, amire karrierjét alapozhatta: korát meghazudtoló érettsége. És ettől egyszer csak érdekes lett a filmesek szemében.

Ha valakiről sokáig csak annyit tudnak az emberek, hogy Leonardo DiCaprio legjobb barátja, akkor máris egy sor nehézséggel találja magát szemben. Egyrészt azért, mert a Titanic sztárjáról köztudott, hogy nem veti meg az élet veszélyes élvezetét, másrészt, mert nem könnyű az árnyékából előbújni, és önálló hírnévre szert tenni. Tobey Maguire-nek sikerült leküzdeni az előítéleteket: bár barátját minden buliba elkíséri, ő maga nem iszik, nem drogozik, és már a cigarettáról is leszokott. Kemény munkával pedig azt is elérte, hogy ma legalább akkora sztár, mint DiCaprio.

Tobey nagyon közel született Hollywoodhoz (Santa Monicán, Los Angelesben), és mégis nagyon messze volt tőle. Szülei tulajdonképpen egy futó kalandra találkoztak csak: édesanyja 18, édesapja 20 éves volt, amikor világra jött. Két évvel később már nem volt együtt a család. Édesanyja titkárnőként dolgozott és egyedül próbálta eltartani kisfiát, édesapja pedig szakácsként kereste a kenyerét, és új családot alapított.

Tobey annyira szegény volt, hogy már szégyellte: "Nagyon kevés pénzünk volt, így korán megtanultam, milyen érzés szégyenkezni mások előtt. Apámnak egy rozoga teherautója volt, és emlékszem, mikor hazavitt, megkértem, hogy egy sarokkal előbb tegyen ki, hogy a szomszéd srácok ne lássák, milyen tragaccsal járunk."

Iskolába se szeretett járni, ezért amilyen hamar csak lehetett, abbahagyta. "12 éves koromban anyám adott nekem 100 dollárt, hogy iratkozzam be egy színjátszó körbe, ahelyett, hogy a "gazdaságos étkezés"- kurzust választanám. Így találkoztam a színészettel - anyám bátorítására. A történet persze ennél jóval összetettebb, de a lényege az, hogy anyám indított el az úton, mert valaha ő is színész szeretett volna lenni."