A BAFTA-díjakra jelölt filmek listája alapján idén Anthoni Minghella amerikai polgárháborús filmje, a Cold Mountain találtatott eleddig a legesélyesebbnek a legjobb film kategóriában. A Peter Jackson által rendezett A Király visszatér szorosan ott liheg a nyomában.

Minghella Nicole Kidman és Jude Law főszereplésével forgatott filmje 13, míg a Tolkien-hármas befejező darabja 12 jelölést kapott. Peter Webber filmje, a Girl With a Pearl Earring lett a harmadik 10 szavazattal.

Ez utóbbi film női főszereplője, a mindössze 19 éves Scarlett Johansson szintén örülhet. A fiatal tehetséget kétszer is jelölték a legjobb színésznő kategóriájában. Egyik jelölését a már említett Webber-filmért kapta, amelyben Colin Firth partnernőjeként látható, a másikat pedig Sofia Coppola édesbús komédiájáért, az Elveszett jelentés-ért. A Japánban játszódó történetben Johansson Bill Murray oldalán parádézik.

A férfiaknál szintén van egy kettős jelölt, ő pedig nem más, mint Sean Penn, akiit a 21 Grams-ért és a Titokzatos folyó-ért egyaránt érdemesnek találtak a díjra.

A már említett három filmen kívül a Russell Crowe főszereplésével forgatott Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán és a Tim Burton által rendezett Nagy hal versenyez. A legjobb brit film kategóriában a Cold Mountain és a Girl With a Pearl Earring mellett az Igazából szerelem, valamint Michael Winterbottom In This World-je és a hegymászókról szóló dokumentumfilm, a Touching the Void található.

A listán néhány meglepő jelöléssel is találkozhatnak a mozirajongók. Az angol Szomszédok, a Coronation Street egyik sztárja, Anne Reid kapta az egyik ilyet a Roger Michell által rendezett The Mother-ért. A másik meglepetés az, hogy a BAFTA jelölőbizottsága nem találta a díjra érdemesnek Tom Cruise teljesítményét Az utolsó szamuráj-ban, s ezzel a 42 éves színész Oscar-esélyei is jelentősen visszaestek.