Ben Stiller, az intelligens komédiás

Ben Stiller Hollywood legújabb komikus duójának egyik fele különös figura. Ha kell csetlik-botlik és bohócot csinál magából, de emellett képes elgondolkodtató, komoly és sármos is lenni ha kell. Színész, forgatókönyvíró és rendező, akinek nemrégiben megadatott a lehetőség, hogy gyerekkori bálványának a bőrébe bújhasson, amikor eljátszhatta a Starsky & Hutch egyik főszerepét.

Amikor a 39 éves színész megtudta, hogy az egyik nagy stúdió megvásárolta a hetvenes évek kultusszá váló rendőrsorozatának megfilmesítési jogait, nem rejtette véka alá, hogy szívesen eljátszaná Dave Starsky szerepét. Partnerének pedig ki mást választhattak volna, mint a szőke texasi komédiást, Owen Wilsont, akivel szinte már összenőve jelennek meg a különféle hollywoodi eseményeken.

Stiller a jutalomjátéknak is tekinthető akcióvígjáték után sem tétlenkedik, azóta befejezte az Envy című komédia forgatását az álomgyár másik nagy tréfamesterével Jack Blackkel együtt, s 2005 végéig öt további filmje kerül majd a mozikba, szinte mindegyik a vígjáték műfajában. Emellett nagyon valószínű, hogy hamarosan ismét leforgat majd egy olyan alkotást is, amelyben a tőle megszokott New York-i környezetbe tér vissza.

Ugyanis ha végigtekintünk Ben Stiller színészi pályáján, alig találunk olyan karaktert, mely ne lenne a Nagy Alma lakója. A Starsky & Hutch előtt bemutatott Jószomszédi iszony-ban fiatal New York-i házaspár egyik tagja; a Derült égből Polly című romantikus vígjátékban pedig kétbalkezes, kétballábas brooklyni fickót játszik.

Ben Stiller a burleszkfilmek sztárjaira hasonlít: kialakította azt a figurát, mely önmaga és önmaga paródiája egyben, és amellyel bárki azonosítani tudja. Ez a csetlő-botló, gátlásokkal küszködő, vesztesként induló, de győztesként végző karakter egészen korán született meg benne, és természetesen családi környezetéből és neveltetéséből fakad.

Szerepeihez hasonlóan ő is New Yorkban született 1965-ben, egy legendás komikusházaspár (Jerry Stiller és Anne Meara) második gyermekeként. Mivel szülei híresek és népszerűek voltak, nővérével együtt a show-business csillogó világában töltötték gyerekkorukat, sztárok lába alatt rohangáltak, és mindenkit utánozni próbáltak. Ben 10 éves volt, amikor hozzájutott egy Super 8-as kamerához, és máris elkezdett dolgozni későbbi imidzsén.

Rögtön ráérzett, hogy a filmeknek dramaturgiája és hőse van. Ő mindkettőt  megoldotta egy egyszerű alapötlettel, mely szerint a történet kezdetén valakivel jól megvereti magát, a végén pedig összeszedi a bátorságát és bosszút áll. Ezt a rövid, de velős cselekményt számtalan formában leforgatta, sőt, még felnőtt korában is variálta.  

A két életszakasz között intézményes formában is megpróbálta csiszolni veleszületett tudását, ám a UCLA (Amerika egyik legrangosabb egyeteme) oktatási rendszere nem passzolt az egyéniségéhez, ezért hamar kilépett. Fogalma sem lévén, hogy mihez kezdjen magával, hazaköltözött a szülői házba, és pár napig azon örvendezett, hogy többé nem kell házi feladatot írnia. 

Mivel választott hivatását illetően nem voltak kétségei, mielőbb ügynököt keresett magának, akinek segítségével bekerült egy Broadway-produkcióba. A The House of Blue Leaves című színdarabból a korszak egyik legsikeresebb előadása született, mely négy Tony-díjat nyert (ez a színházi szakma Oscarja). Stiller tehát megvetette lábát a New York-i színházi életben, miközben filmes ambícióit sem adta fel.

Forrás: [origo]
Ben Stiller és édesapja, Jerry Stiller a Zoolander, a trendkívüli forgatásán

1987-ben fogott újra kamerát a kezébe, amikor elkészítette a The House of Blue Leaves, majd a The Hustler of Money című filmparódiákat. Ezek annyira jól sikerültek, hogy felfigyelt rájuk a Saturday Night Live című műsor (Amerika évtizedek óta legsikeresebb és legkedveltebb show-ja) producere, aki meghívta Stillert szerzőnek és színésznek. De már az indulásnál bizonyíthatta sokoldalúságát, mivel ugyanebben az évben kapott lehetőséget Steven Spielbergtől is A Nap birodalma című filmben. 

Végül a Saturday Night Live-ban nyújtott teljesítménye hagyott mélyebb nyomot a szakmabeliekben, ezért a komikusi vénáját domboríthatta ki az elkövetkezendő években. Az MTV csatorna saját műsorral ajándékozta meg, mely szakmai sikerei ellenére is kételyeket hagyott a vezetőkben, ezért átpasszolták a Foxnak. És bár a sorozat elnyerte a legrangosabb televíziós díjat, az Emmyt, a nézők többsége nem kapcsolt át miatta a csatornára, ezért egy évad után levették a műsorról.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK