Stiller most már valami nagy dobásra vágyott, ezért elhatározta, hogy játékfilm készítésébe fog. Két évig dolgozott az ötleten, majd keresett hozzá támogatókat, míg végül sikerült tető alá hoznia a Nyakunkon az élet című opuszt. Az alkotást ő írta és rendezte, és az egyik szerepet is eljátssza benne - nem épp a pozitív hőst. A generációs életérzést megragadó alkotás Winona Ryder és Ethan Hawke főszereplésével kultfilmmé vált, Stiller pályáján pedig áttörést hozott: rendezőként és színészként is új lehetőségeket vont maga után.

Forrás: [origo]
Zoolander, a trendkívüli - Owen Wilson és Ben Stiller

1996-ban ő irányította Jim Carrey új filmjének, A kábelbarát-nak a felvételeit, és játszott a Gyagyás család című produkcióban főszerepet. A kábelbarát-tal ismét az a helyzet állt elő, ami a kudarcot vallott tévésorozattal pár évvel korábban: a szakma leborult előtte, a közönség azonban fanyalgott. Másodszorra azonban Stiller tanult a leckéből, és későbbi munkái során elválasztotta egymástól a tömegszórakoztatást és saját belső igényeit.

Forrás: [origo]
Keresd a nőt! - Ben Stiller és Cameron Diaz

Utóbbira példa a Zoolander, a trendkívüli című filmje, melynek ötletét már 1996-ban elkezdte kidolgozni, és először a VH1 Fashion Awards díjátadón vetített le egy pár perces stílusgyakorlatot, amelyben már megjelent az "ezerarcú" Derek Zoolander. A hintalovak intellektusával rendelkező férfimodell egy évvel később visszatért a díjátadóra, s végül a VH1 médiabirodalom által támogatva 2001-ben egész estés film kerekedett a kétbalkezes piperkőc kalandjaiból. A közönséget megosztotta a produkció, részint mivel bemutatója nem sokkal a szeptember 11-i terrortámadásokat követő gyászidőszakra esett, amikor az emberek nem voltak kíváncsiak a harsány vígjátékra. A Zoolander, a trendkívüli azóta azonban valóságos kultuszfilmmé nőtte ki magát, s megalapozta Stiller szupersztár státuszát Hollywoodban.

Forrás: [origo]
Ég velünk! - Ben Stiller, Jenna Elfman és Edward Norton

És bár mindig erre vágyott, nem adta fel művészi ambícióit sem, és a nagy költségvetésű vígjátékok mellett (mint pl. az Ég velünk! és az Apádra ütök) folyamatosan forgatott független filmeket is (melyre legjobb példa a Tenenbaum, a háziátok). Előbbi alkotásokkal komikusi vénáját csillogtatta, utóbbival pedig bebizonyította, hogy drámai szerepben is kiváló.

2001-ben elkészítette a Zoolander, a trendkívüli játékfilmes verzióját, melynek forgatásán megismerkedett Christine Taylor színésznővel, akit hamarosan feleségül vett és akivel 2002-ben kislányuk született. Felesége természetesen ezzel megszakította a karrierjét, neki azonban csak most indult be igazán.

Forrás: [origo]
Jószomszédi iszony - Ben Stiller és Drew Barrymore

Nem kell tehát aggódnia Stiller rajongóinak, gyakran láthatják majd kedvencüket az előttünk álló esztendő során. Először a Madagaszkár című animációs alkotás egyik szinkronhangjaként, amelyet követ majd az Envy című komédia Jack Black és Rachel Weisz partnereként. A Dodgeball című vígjátékban ismét Starsky & Hutch béli ellenfele, Vince Vaughn mellett bohóckodik majd, s ismét feltűnik a vásznon felesége Christine Taylor is. Ezután következik a Zoolander, a trendkívüli-ben a divatdiktátor Mugatut alakító Will Ferrell által írt Anchorman című poénbomba, majd a Frank Sledge életét bemutató Sledge: A documentary, végül az Apádra ütök folytatása a Meet the Fockers is a mozikba kerül.

Envy - Jack Black és Ben Stiller

Sikeréről és vágyairól egyik barátja, John Hamburg elmélkedett, aki többször is dolgozott már vele: ő az Apádra ütök és a Zoolander, a trendkívüli forgatókönyvírója és a Derült égből Polly rendezője. Hamburg közös munkáik kapcsán elemezte Stiller képességeit:

"Az Apádra ütök mindenkit megérintett, mert mindenkinek van hozzá kapcsolható személyes élménye. Ben tehát az átlagember, akivel azonosulni tudunk, ugyanakkor új aspektusokat is felvillant. A Zoolander, a trendkívüli ezzel szemben nem a tömegek filmje, mert nem mindenki találja meg a közös pontot vele. Azok viszont, akiket megérint a humora, rendkívül lelkesen nyilatkoznak róla. Még idézni is szoktak belőle mondatokat - amit az Apádra ütök esetében aligha tesznek. Tudom, hogy Ben jobban kedveli azokat a munkáit, amik nem robbantanak kasszát, de az emberek agyában elültetnek egy gondolatot."  

Az elkövetkezendő évben mindkettőre akad példa Ben Stiller filmográfiájában, és azt is bebizonyítja, hogy mindig képes új oldalát mutatni színészi kvalitásainak.

GyD + AD