A neofeminizmus két oszlopos alakja, a színésznő Jane Fonda és a nagy sikerű A Vagina Monológok szerzője, Eve Ensler az idei Sundance fesztivál helyszínére érkeztek, hogy Ensler dokumentumfilmjét népszerűsítsék.

Az írónő az utóbbi években keményen dolgozott, hogy a nők ellen irányuló erőszak ellen tegyen. Dokumentumfilmje, az Until the Violence stops végigköveti Ensler útját a világ körül, miközben olyan nőkkel készített interjúkat, akik elnyomásban éltek női mivoltuk miatt. Az eseményen Fondán kívül megjelent Sally Field és az énekesnő Toni Childs. Miközben a fotósoknak pózoltak, a hölgyek az ilyenkor szokásos "csíz" helyett a "vagina" szót kiáltották.

A fogadás helyszínéül szolgáló galériában egy hatalmas paplant feszítettek ki, úgy, hogy azok a női szeméremajkakat szimbolizálták. A főként női személyzet ruháján a Vagina Warrior (vaginaharcos) felirat volt olvasható.

"Isten hozott mindenkit ebben az új világban, a vagina világában" - nyitotta meg az estét a színpadra lépő Ensler.

Jane Fonda saját bevallása szerint nemrégiben vált csak az ügy támogatójává.

"Amikor Eve megkért, hogy vegyek részt A Vagina Monológok színpadra vitelében, nemet mondtam, mert nagyon megijedtem a kihívástól" - nyilatkozta a 67 éves színésznő. "Aztán láttam Eve-et, amikor személyesen előadta, s nem túlzás, ha azt állítom, megváltoztatta az életemet. Valójában tetőtől talpig átformált feministává."
 
A színésznő szerint sok erős nőt - köztük saját magát is - tiszteletlenül kezelnek személyes kapcsolataikban.
 
"Szinte mindent tudtam a feminizmusról, amit csak lehetett, azonban mindezt nem tudatosítottam magamban, nem juttattam el valódi énemig, a vaginámig - a vagina mint a valódi én metaforája -, amíg nem láttam a darabot színpadon.

Gyakoriak a hasonló reakciók Ensler műsorára, amely részben politikai program, részben csoportterápia és részben színház. A monológok beindították saját kis miniatűr iparágukat.
 
Miután A Vagina Monológok évekig volt műsoron New Yorkban és más városokban, hamarosan kábeltévés sugárzása is megvalósult. Évek óta minden Valentin-nap alkalmával több mint 1100 város kábeltelevíziói tűzik műsorra a V-nap alkalmából. Fonda az első monológját egy ilyen V-napi műsor során mondta el a Madison Square Gardenben.

Az Until the Violence Stops valójában inkább kampányműsor, mint dokumentfilm, amelyben számos híresség is megjelenik. Salma Hayek a szexuális felemelkedés kapcsán mond el egy erotikus monológot, Rosie Perez pedig feltárja múltjának sötét titkát, amikor zaklatás áldozatává vált.

A film készítői ellátogatnak a Fülöp-szigetekre is, ahol olyan idős asszonyokkal beszélnek, akiket szexrabszolgaként bocsátottak a japán katonák rendelkezésére a II. világháború idején.

Ezután egy kenyai riport következik, ahol a V-Day alapítvány egy olyan központot üzemeltet, ahol olyan nőket és lányokat fogadnak be, akik elmenekültek családjaiktól, mert arra kényszerítették volna őket, hogy női körülmetélésnek vessék alá magukat. A központ igazgatója egy fából készült modellen szemlélteti a brutális beavatkozást.

Az Until the Violence Stops egy montázzsal zárul, a világszerte megrendezett V-napok bemutatásával. A részt vevő városok között olyan nagyvárosok szerepelnek, mint Zágráb, Guatemala City, London, Párizs, Kabul vagy Iszlámábád.