Terry Gilliam Grimm-meséje

Tim Burton új filmjének, a BAFTA-díjra is jelölt Nagy halnak a premierjén a színész-rendező Terry Gilliam exkluzív interjút adott az angol Empire magazinnak, amelyben többek között új filmjéről, A Grimm testvérekről is mesélt.

"Végre befejeztük a forgatást, és most a vágási munkálatok következnek" - nyilatkozta a Monty Python társulat egykori tagja. "Ma láttam az első összeállítást, és az az érzésem, még nagy munka áll előttünk a következő hónapokban. Számtalan speciális effekt felvételét kell feldolgoznunk. Előfordul, hogy teljes sötétségben végezzük a vágást, mert így könnyebb a rendkívüli jeleneteket elképzelni."

A Grimm testvérek Matt Damon és Heath Ledger főszereplésével készül, akik a filmben két XVIII. századi szélhámost alakítanak, akik Európán keresztülutazva bolondot csinálnak mindenkiből, aki az útjukba kerül. Fő mutatványuk, hogy különböző kis falvakat "szabadítanak meg" misztikus lények jelenlététől. Az üzlet jól is megy egészen addig, amíg Napóleon személyesen fel nem szólítja őket, hogy űzzenek el néhány valóságos elvarázsolt lényt egy erdőből.
 
"Akiket alakítanak, nagyon eltérnek az átlagos karakterektől, akiket rájuk szoktak bízni" - mondta a rendező. "Az általuk játszott szerepek szöges ellentétben állnak a személyiségükkel. Ez mindig kockázatos, de imádom, amikor jól sül el. Általában a színészek is szeretik, s a közönség is felébredhet, és észreveheti, hogy a világ mennyit változik minden nappal."

Az Empire elveszett filmjéről, a The Man Who Killed Don Quixote-ről is kérdezte a Brazil és a 12 majom rendezőjét. Emlékezetes, hogy 2001-ben Johnny Depp és Jean Rochefort főszereplésével nekikezdtek a film munkálatainak, de sorozatos katasztrófák miatt le kellett állítani a forgatást. A film körüli bonyodalmakról és a félbeszakított forgatásról Lost in La Mancha címmel készítettek dokumentumfilmet, melyből kiderül, ha lehetőséget kapna Gilliam, élete filmjét csinálhatná meg a hibbant lovagról és fegyverhordozójáról. Kérdés, lesz-e belőle valami.

"Ez az egyik ok, amiért a The Brothers Grimm forgatásába belefogtam - egy nagy sikerű filmet akartam készíteni, amely elegendő bevételt termel majd a Don Quixote fedezésére" - magyarázta Gilliam. "A hónap végén Párizsba utazom majd, hogy a forgatókönyv jogait megpróbáljam visszaszerezni, hiszen már két éve ezen dolgozom. Ám sajnos nagyon bonyolulttá váltak a dolgok, rengeteg a jogi probléma. Most oda utazom, és remélhetőleg ezeknek a problémáknak egy nagy részét el tudom majd simítani. Nagyon örülnék, ha ez sikerülne, hiszen AGrimm testvérek nemsokára elkészül, és akkor újra dolgoznom kell majd valamin."

Az Empire az iránt is érdeklődött, vajon készül-e még Monthy Python-film mostanában.
 
"Nem lesz több Python-film, hiszen lassan már mindenki elhunyt" - mondta a rendező. "Egy-egy Michael Palin-útifilmet lehet látni itt-ott, de azok tíz éve készültek ,amikor még fiatal és jóképű volt. Az egyetlen Monthy Pythonhoz kapcsolódó dolog, amin mostanában dolgozunk, az a Gyalog gGalopp színpadi változata lesz, a Spamalot, amelyet a Broadwayen fogunk bemutatni 2005-ben. Eric Idle írta az adaptációt és az új szöveget néhány dalhoz. Ám sajnos a Broadway malmai lassan őrölnek. Természetesen, ha sikeres lesz a darab máshol is bemutatjuk majd, és megpróbálunk pénzt csinálni belőle. Nem szégyelljük, hogy vénségünkre pénzt akarunk keresni. Eddig nem csináltuk, még a Monthy Python-os éveink alatt sem, így most tulajdonképpen ilyen jellegű termékeket szeretnénk előállítani."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK