Nehéz elképzelni még egy olyan filmet, amely képes ennyire ellentétes reakciókat kiváltani különböző emberekből, mint Mel Gibson A passiója.

Az Amerikában február 25-én bemutatásra kerülő, Jézus utolsó 12 óráját feldolgozó alkotás igencsak megosztotta a vallási vezetőket, akik különféle elővetítéseken már megtekinthették az ausztrál színész-rendező művét. Az ellentétek a hívő katolikus Gibson ábrázolásmódjából fakadnak, s több zsidó vezető is felemelte már a szavát a film ellen.

"Attól félek, a neheze még hátravan" - mondta az ausztrál filmes, amikor egy 4500 evangélikus lelkész számára rendezett tesztvetítésen felszólalt. "Remélem, tévedek, nagyon remélem."

Gibson filmje kegyetlen részletességgel mutatja be a Megváltó halálát, azonban A passió - melynek latin jelentése szenvedés - úgy is értelmezhető, hogy a zsidók előre kitervelték, hogyan végeznek Krisztussal.

A zsidó egyházi vezetők már hónapokkal ezelőtt figyelmeztettek, hogy a Jézus haláláról szóló filmben a zsidókat Jézus gyilkosaiként ábrázolják, ami az antiszemita érzelmek fellángolásához vezethet.
 
"Problémás a zsidók ábrázolása a filmben" - mondta David Sandmel chicagói rabbi, miután megtekintette az alkotást egy tesztvetítésen. "A zsidók szerepe Jézus perében és kivégzésében el van túlozva. Az evangélumok szerint a kor zsidó vezetői ellenezték az új, rebellis vallási vezetőt, s sürgették a római megszállókat, hogy minél előbb végezzék ki. A zsidó nézők ezenkívül további részleteket is kíváncsian várnak, például azt a jelenetet, amely Máté evangéliumának egyik részét dolgozza fel, mely szerint a zsidó tömeg Jézus megfeszítését követeli, s ennyit mond: 'legyen a vére rajtunk s gyermekeinken is.' Az ilyen és ehhez hasonló passzusok - amelyek gyakran szerepeltek a középkori passiójátékokban - évszázadokon át táplálták a keresztény antiszemitizmust a holokauszt előtt."
 
A Wall Street Journal egy cikke szerint II. János Pál pápa is megtekintette Gibson filmjét, s egyetértésének hangot adva annyit mondott: "Pontosan így történt." Azonban a héten a Szentszék szóvivői cáfolták, hogy a vallási vezető így fogalmazott volna.
 
Az ellentmondásos filmre tehát semmiképpen nem lehet közönyösen tekinteni. A passió-t az [origo] filmklub is műsorára tűzi majd, a március 25-i magyarországi bemutató előtt, ha Isten is úgy akarja.